17.8.2016

Audit ensimmäisenä mukaan älyliikennevaloihin USA:ssa

Audit ensimmäisenä mukaan älyliikennevaloihin USA:ssa

Teknistä etumatkaa saadaan nyt myös kaupunkien älykkäissä liikennejärjestelmissä. A4 ja Q7 keskustelevat jatkossa liikennevalojen kanssa valikoiduissa yhdysvaltalaiskaupungeissa.

Alati verkottuva maailma, älykkäät liikennejärjestelmät sekä liikenteen digitalisoituminen ottavat jälleen erään askeleen Yhdysvalloissa. Nyt Audi on ottanut ensimmäisen askeleen älyliikenteen suuntaan, sillä jatkossa A4, A4 Allroad ja Q7 keskustelevat liikennevalojen tilanteesta.

Käytännössä liikennevalot siis kertovat valon värin ja kauanko se on vielä voimassa. Kuljettaja näkee tiedon esimerkiksi Audin virtuaalimittaristosta tai tuulilasinäytöstä ja voi sopeuttaa ajamisensa sen mukaan. Käytännössä kyse on ensimmäisestä laajamittaisesta ajoneuvosta infrastruktuuriin (Vehicle-to-Infrastructure, V2I) tapahtuvasta tiedonvaihdosta.

Laskuri katoaa näkyvistä muutama sekunti ennen valojen vaihtumista, jotta kuljettaja taatusti kohdistaisi huomionsa takaisin risteykseen. Vastaavasti liikennevalotieto näkyy risteykseen saapuvassa autossa, mikäli järjestelmä uskoo, ettei ajoneuvo ennätä risteyksen yli enää samoilla vihreillä.

Audit ensimmäisenä mukaan älyliikennevaloihin USA:ssa

Myöhemmässä vaiheessa älykkäät liikennevalot alkavat hyödyntää tietoa ajoneuvojen sijainnista, purkaen syntyviä ruuhkia paremmin rytmitetyillä liikennevaloilla. Lisäksi järjestelmä voisi antaa nopeussuosituksen liikenteen sujuvuuden nimissä. Ajoneuvo puolestaan voisi hyödyntää liikennevalotietoa navigoinnissa tai moottorin start/stop-järjestelmässä. Tulevaisuudessa ajoneuvot vaihtavat myöhemmin informaatiota myös suoraan keskenään (Vehicle-to-Vehicle, V2V), mikä on suureksi avuksi kuljettajien lisäksi myös autonomisille järjestelmille.

https://youtube.com/watch?v=OUxykbfmBEg

Lähteet: Audi, Automotive News Kuvat: Audi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat