10.8.2016

Autoilija, hellää kaasua, pikkuväki tulee!

Autoilija, hellää kaasua, pikkuväki tulee!

Koulujen alku tuo omatoimista kulkemista harjoittelevat lapset lukuisina liikenteeseen. Turvallinen koulutie on myös autoilijoiden vastuulla. Erityisen tärkeätä olisi suojateiden kunnioitus.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä osa autoilijoista myöntää ajavansa joskus riskialttiisti. Autoilijoista 6 prosenttia tunnusti kyselyssä ajavansa ainakin joskus niin, että jalankulkijoiden liikenneturvallisuus vaarantuu.

Moni vaaratilanteista syntyy jalankulkijan ylittäessä suojatietä. Viime vuonna suojatieonnettomuuksissa menehtyi 9 ja loukkaantui 256 ihmistä.

Autoilija, hellää kaasua, pikkuväki tulee!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoilijan annettava tilaa

Autoilijan vastuulle kuuluu liikennesääntöjen ja nopeusrajoitusten noudattaminen. Aivan erityisen tärkeätä on kunnioittaa suojateitä.

Suojatiellä ajoneuvon kuljettajan on lain mukaan annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Tämän säännön rikkomista piti vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena 75 prosenttia vastaajista.

– Suojatiesääntöjen noudattaminen on erittäin tärkeä osa turvallisia tienylityksiä etenkin lapsille. On kuitenkin pettymys, että vain 75 prosenttia vastaajista piti rikkomusta vakavana, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kummastelee.

Lapsi on lapsi 

Alakouluikäiset lapset havainnoivat liikennettä vielä puutteellisesti. Esimerkiksi auton nopeuden tai etäisyyden arviointi on vielä vaikeaa 7–8-vuotiaille, Tuomikoski muistuttaa.

Samoin liikenteen vaaratilanteiden tunnistaminen kehittyy vasta iän myötä. Vielä 9–10-vuotiaillakaan lapsilla riskien havaitseminen ei ole kehittynyt aikuisen tasolle. Tuomikosken mukaan on ihan tyypillistä, että lapsen tarkkaavaisuus herpaantuu helposti. Tutkimusten mukaan vielä 7–11-vuotiaatkin lapset jättävät lähestyvän liikenteen tarkistamatta liikkuessaan aikuisen seurassa. Itsenäisesti liikkuessaan 7–11-vuotiaat eivät kuitenkaan pidä itseään aikuisia osaamattomampina.

Lasten liikennekasvatuksesta on syytä huolehtia vielä koulujen alun jälkeenkin, lapsen ikäkausi huomioiden.

– Turvallisen liikkumisen perusteita pitää käydä läpi joka vuosi.

Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa autoalan järjestöjen ja poliisin kanssa suojateiden turvallisuuden puolesta Sinä teet suojatien -kampanjalla.

Autoilija, hellää kaasua, pikkuväki tulee!

Pieni jää varjoon

– On tärkeää, että ajoneuvojen kuljettajat tiedostavat lasten pienen koon. Lapsi jää helposti piiloon pensaiden tai toisten autojen taakse, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tähdentää.

Pieni koko vaikeuttaa myös lapsen omaa havainnointia. Maailma näyttää aivan erilaiselta lapsen silmin – alhaalta havainnoituna. Myös pysäköidyt autot ja pensaat, joiden yli aikuisella on mahdollisuus nähdä ongelmitta, vaikeuttavat lapsen havainnointia. Lapsi ei esimerkiksi näe kadun reunaan pysäköidyn auton yli kurkistamatta sen takaa tielle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Säntäily voi yllättää

Vesalainen muistuttaa, että lapsen keskittymiskyky on rajallinen. Klassinen esimerkki on tilanne, jossa pallo vierii pihasta tielle ja hieman myöhemmin portista ryntää lapsi. Lapsi saattaa myös säntäillä. Kaverin näkeminen tien toisella puolella voi johtaa helposti siihen, että alkuperäinen kulkusuunta muuttuu varoittamatta.

– Jos tien molemmilla puolilla on lapsia, on kuljettajan oltava erityisen tarkkana ja varauduttava siihen, että jommaltakummalta puolelta joku saattaa halutakin toiselle puolelle.

Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat