26.3.2021

Autoilu väheni alkuvuonna – kolarikuolemien määrä laski selvästi

Etätöihin siirtyminen on vähentänyt monen autoilutarpeita. Vähentynyt autoilu näkyy myönteisesti myös poliisiin tietoon tulleiden kolareissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrissä.  

Alkuvuonna tieliikenteessä on ollut väljempää, kiitos koronan aiheuttamien vähentyneiden autoilutarpeiden. Ilmiö vaikuttaa eri puolilla Suomea. Yksityisautoilu väheni kuluvan vuoden tammikuussa 18 prosenttia ja helmikuussa yli 16 prosenttia edellisvuoden vastaaviin ajanjaksoihin verrattuna – kiitos etenkin etätöihin siirtymisen. Jos tilastoja tarkastellaan koko alkuvuoden osalta alueellisesti, on yksityisen autoilun määrä vähentynyt eniten Uudellamaalla, kerrotaan Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta.

Vähentynyt autoilu on näkynyt myös tieliikenneonnettomuuksien seurauksissa. Poliisiin tietoon tuli vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana (viikot 1–8) kaikkiaan 21 kuolontapausta tieliikenteessä, kun edellisenä vuonna vastaava kuolonuhrien määrä oli 27 ihmistä.

Loukkaantuneiden määrissä suhteellinen tapausten alentuminen oli tätäkin suurempaa. Tänä vuonna loukkaantuneita tuli poliisin tietoon 322, kun viime vuoden kahtena ensimmäisenä kuukautena loukkaantuneita oli 485.

Näihin tarkkoihin lukuihin voi toki vielä jälkikäteen tullaa hieman muutoksia, esimerkiksi siksi, että alun perin vaikeasti loukkaantunut kolariuhri kuitenkin myöhemmin menehtyy vammoihinsa.

Poliisin näkemyksen mukaan suotuisan liikenneturvallisuustilanteen taustalla ovat todennäköisesti muun muassa vähentyneet liikennemäärät, poliisin lisääntynyt liikennevalvonta sekä verrattain talviset olosuhteet. Väyläviraston liikenteen automaattisten mittauspisteiden (ns. LAM-pisteet) pohjautuvan tiedon perusteella tämän vuoden tammi-helmikuussa liikennemäärät olivat koko maassa keskimäärin karkeasti noin viidenneksen viime vuotta pienempiä.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy