30.11.2018

Autoliiton Pasi Nieminen: Henkilöauto on välttämätön harvaan asutussa Suomessa

liikenne

Joukkoliikenne ei ratkaise kaikkia liikkumistarpeita.

Suomen liikennekäytössä oleva autokanta suhteessa väkilukuun on hiukan EU:n keskiarvon alapuolella. Maamme autokanta on Euroopan vanhimmasta päästä, ja keskimääräinen auton arvo on noin 3 600 euroa.

Autokannan nuorentaminen toisi Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan merkittäviä helpotuksia päästöihin, mutta vaatii toteutuakseen merkittävästi lisää pääomia. Sama tilanne on jakeluinfran lisärakentamisessa.

Liikenteen päästöistä puhuttaessa Nieminen haluaa eritellä, mistä päästöistä puhutaan. Suomen teillä liikkuu paljon muutakin kalustoa kuin henkilöautoja.

– Henkilöautoliikenteen osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on noin 11 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkät välimatkat vaikuttavat

Autoliiton Nieminen muistuttaa, että henkilöauto on välttämätön kulkuneuvo, ei luksustuote.

– Joukkoliikenne ei ratkaise harvaan asutun Suomen kaikkia liikkumistarpeita, vaikka olisikin toimiva ratkaisu siellä missä asuu ja työskentelee tiheässä paljon ihmisiä.

Hän tuo esiin sen, että Suomi on EU:n harvimmin asuttu maa, jossa myös kaupunkiseudut ovat harvaan rakennettuja. Meidän olosuhteet poikkeavat erittäin merkittävästi esimerkiksi keskisen Euroopan suurmaiden olosuhteista.

– Pieni väkiluku eli harva-asutus johtaa siihen, ettei meidän olosuhteissa ole riittävästi joukkoja joukkoliikenteeseen. Näin erityisesti, jos asiaa verrataan muihin väkirikkaisiin EU maihin. Näistä syistä juuri Suomessa on ja tulee olemaan perusteltua käyttää henkilöautoa liikkumiseen.

Saksassa eri olosuhteet

– Se mikä toimii väkirikkaassa eurooppalaismaassa kuten vaikka lyhyiden välimatkojen Tanskassa tai EU:n mahtimaassa Saksassa, ei välttämättä lainkaan toimi meillä. Saksassa kylät ja pikkukaupungit ovat kiinni toisissaan ja suurkaupunkeja riittää, joten olosuhteet joukkoliikenteelle tai esimerkiksi sähköautoiluun perustuvalle kaupunkien sisäiselle liikkumiselle ovat aivan eri lailla otolliset, Nieminen vertaa.

– On muistettava, että leudommat sääolot keskisessä Euroopassa ovat paljon meitä otollisemmat esimerkiksi työmatkapyöräilyyn.

Käyttöä ei saa haitata

– Jos henkilöauton käyttöä haitataan, sillä tulee olemaan merkittävät vaikutukset yhteiskuntarakenteeseen, elintasoon ja suomalaiseen elämäntapaan.

– Liikennepolitiikalla voidaan kurjistaa toimeentulon edellytyksiä, romahduttaa rakennetun omaisuuden arvoa ja kiihdyttää maaltamuuttoa. Mikä ja miksi meni pieleen, kun päästövähennysvelvoitteista neuvoteltiin? EU:n kovimpiin kuuluvat velvoitteet eivät ole perusteltuja Suomen lähtökohdista ja olosuhteista katsoen.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Autoliitto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat