9.4.2023

Eläinsafarille – mutta Euroopassa

Onko haaveissa ollut aina suunnistaa autolla eläinsafarille, mutta Afrikka on liian kaukana? Onneksi vaihtoehtoja löytyy lähempääkin, mutta Afrikan eksotiikka niistä tietysti puuttuu.

Perinteisten eläintarhojen rinnalle nousi etenkin 1970-luvulla lukuisia hieman suurempia eläinpuistoja, joissa eläimille oli enemmän tilaa. Samalla niiden katselu antoi edes hieman autenttisemman kokemuksen kuin vaikkapa Korkeasaaren pienistä aitauksista toisiin kävelemisen.

Afrikan luonnonpuistoihin verrattuna nämä uudetkin eläinpuistot olivat tietysti kääpiöitä. Afrikan suurin luonnonpuisto, Tansaniassa sijaitseva Selous, on kooltaan 55 000 neliökilometriä eli yli viisi kertaan suurempi kuin Uudenmaan lääni.

Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä Euroopasta, josko joku niistä osuisi tulevan kesän autolomamatkan varrelle. Loma-aikaan liput kaikkiin kohteisiin kannattaa ostaa ennakkoon verkosta, jolloin voi olla varma sisäänpääsystä haluttuna aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Serengeti-puisto, Saksa

Saksan Hodenhagenissa, noin 100 kilometriä Hampurista etelään sijaitseva Serengeti-puisto on Suomesta katsottuna vielä mukavan lähellä – etenkin jos Eurooppaan ollaan matkalla sitä perinteistä reittiä eli Ruotsin ja Tanskan läpi ajamalla. Puisto on avoinna keväästä myöhäiseen syksyyn.

Puistossa on yli 1000 villieläintä, myös kaikki ns. Big Five -perheen edustajat, joka on Afrikassakin hyvän luonnonpuiston määritelmä. Puistosta löytyy siis leijonia, norsuja, sarvikuonoja, leopardeja sekä intialainen puhveli.

Serengeti-puisto on jaettu neljään suureen osaan, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa kokemuksen. Eläinten maailma on suurin alue, johon voit tutustua joko opastetulla bussikierroksella tai siis omalla autolla. Erikseen varaamalla voi myös osallistua erilliselle kierrokselle suurpetojen ruokinta-aikaan.

Vesimaailmaan voi tutustua kävellen, ja se perustuu pääasiassa vesieläimiin, kuten joutseniin, ankoihin ja hanhiin. Siellä on myös perheen pienemmille muita hauskoja nähtävyyksiä, kuten jättiläismäinen merirosvolaiva. Ja vauhdin hurmasta nauttiville on myös omat aktiviteettinsa.

Apinamaailmassa asustaa kaksikymmentä apinalajia: gorilloja, simpansseja ja orava-apinoita.

Viimeinen osa on vapaa-ajan maailma, joka on Serengeti Parkin oma huvipuisto. Sieltä löytyy erilaisia huvipuistolaitteita sekä esityksiä.

Ja tietysti puiston kiertely väsyttää, mutta onneksi puistosta löytyy myös erilaisia afrikkalaisaiheisia majoituspaikkoja: esimerkiksi Masai Mara -lodgeissa voit tarkkailla eläimiä turvallisesti majapaikkasi terassilta.

Beekse Bergen, Alankomaat

Hollannista löytyy myös suuri safaripuisto, jossa on oma lomakeskus. Beekse Bergenissä asuu leijonia, seeproja, kirahveja ja monia muita isoja nisäkkäitä. Valittavana on erityyppisistä safareista, joilla kaikilla pääsee mukavan lähelle eläimiä. Kulkuvälineeksi on tarjolla auton lisäksi omat jalat, bussi tai vene.

Kotkia, haukkoja, korppikotkia ja muita isoja petolintuja voi nähdä lintusafarilla.

Sisäänpääsy safarille ja moniin muihin aktiviteetteihin on ilmainen – kunhan vain yövyt lomakeskuksessa.

Muistiinpainuvimmat kokemukset kerätään tietysti eläinten lähellä. Oletko koskaan ruokkinut tiikeriä? Entä afrikkalaista norsua? Beekse Bergenissäkin tämä luonnistuu parhaiten ruokinta-aikojen aikana.

Hollantilaiseen tapaan puiston majoituspaikoista saa vuokrattua polkupyöriä, joilla voi tutustua lomakeskukseen myös päällystettyjä pyöräteitä pitkin.

Réserve Africaine, Ranska

Sigeanissa, Välimeren rannalla ja jo lähellä Espanjan rajaa sijaitsevassa Réserve Africaine -suojelualueella asuu yli 3000 eläintä: noin 900 nisäkästä, 600 matelijaa sekä 2000 lintua.

Koko puiston kiertäminen kestää vähintään puoli päivää tuntia, joten se on erinomainen päiväretkikohde koko perheelle.

Autosafari vie noin tunnin, sen aikana ajetaan puhvelien, seeprojen, leijonien, kirahvien ja muiden isojen nisäkkäiden ohi. Tämän jälkeen ajetaan suolaisten järvien läpi, jossa on flamingoja, pelikaaneja ja haikaroita. Tarkkasilmäiset bongaavat myös alligaattoreita, kilpikonnia sekä lukuisia matelijoita.

Korkeasaaren tapaan puisto informoi vierailijoita hyvin päivittäisistä tapahtumista; mukaan lukien eläinten seuraaminen niiden ruokinta-aikoina. Pienet tutkimusmatkailijat voivat myös olla vuorovaikutuksessa vuohenvauvojen kanssa aikuisen valvonnassa. Lounasaikaan voi myös pitää piknikin omien eväiden kanssa turvallisen välimatkan päässä mutta silti lähellä eläimiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Knowsley Safari Park, Englanti

Knowsley Safari Park sijaitsee Manchesterin ja Liverpoolin välissä juuri ennen viimeksi mainittua. Autolla voi ajaa kahdeksan kilometrin lenkin, jonka aikana voi ihastella luonnossa vapaana tallustelevia norsuja, tiikereitä, apinoita, leijonia ja kameleita – muun muassa.

Puisto on avoinna läpi vuoden paitsi joulukuun 25. päivä. Portit saattavat pysyä sulki myös erittäin huonon sään sattuessa. Sävähdyttävin kokemus on varmasti Amurin tiikereiden näkeminen ihan kosketusläheltä ison ikkunan takaa.

Selwo Aventura, Espanja

Esteponassa, kutakuinkin Marbellan ja Gibraltarin puolivälissä sijaitseva Selwo Aventura -puisto tuo mukavan seikkailupäivän muodossa vaihtelua rannalla loikoiluun. Puistossa on yli 2000 eläintä, ja tarjolla on avonaisella maastoajoneuvolla järjestettyjä villieläinkierroksia. Näin päästään mukavan lähelle eläimiä. Ajoneuvojen mukana kulkee myös opas, joka jakaa mielellään tietoa eläimistä ja näiden tavoista.

Myös Selwo Aventura on jaettu eri osiin. Lintukanjonissa asuu haikaroita, ibissejä, sarvipäätä ja muita luonnonvaraisia lintulajeja. Keskuskylässä nähdään Afrikan suuria nisäkkäitä. Nature's Porticossa sen trooppinen kasvillisuus tarjoaa puolestaan elinympäristön muun muassa makiineille, hillereille ja gaselleille.

Eläimien katselun lisäksi tarjolla on luonnollisesti myös muita seikkailuaktiviteetteja,

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: kohteet

Luetuimmat