8.3.2019

Elektroneja Espanjasta: sähkökonsepti Seat el-Born on lähes tuotantovalmis

Seat El-Born

Seat el-Bornin kerrotaan kulkevan latauksella noin 420 kilometriä.

Seat julkaisi näkemyksen sähköisen liikkumisen tulevaisuudesta Geneven autonäyttelyssä. Konseptiauto Seat el-Born on espanjalainen näkemys Volkswagen Groupin MEB-sähköautoperusrakenteesta, jonka se jakaa muun muassa Volkswagenin tulevan I.D.-malliston kanssa.

Seat El-Born

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Espanjalainen näkemys

Barcelonan korttelin mukaan nimetyn El-Bornin kerrotaan liikkuvan parhaimmillaan 420 kilometriä latauksella, ja akun kerrotaan täyttyvän vain 47 minuutissa 80 prosenttiin. Auton ajoakku on autoluokkaan kookas, 62 kilowattituntia.

Huipputehoksi kerrotaan 204 hevosvoimaa, joten ratin takana ei tarvitse liikaa tylsistyä. Seat kertoo auton saavuttavan 100 km/h vauhdin vain 7,5 sekunnissa.

Seat El-Born

Seat kertoo sähkövoimalinjan parantavan tilankäyttöä ja ajettavuutta, kun auton pyörät voidaan siirtää lähemmäs auton kulmia. Myös aerodynamiikka paranee, kun keulaan ei tarvitse rakentaa suuria ilmanottoaukkoja. Akkujen jäähdytykseen riittää etupuskurin alaosaan tehdyt virtauskanavat.

Yksityskohtia myöten tuotantovalmis

El-Bornia nimitetään yhä konseptiksi, mutta auto vaikuttaa hyvin valmiiltan yksityiskohtia myöten. Myös tekniikkapuoli tuntuu olevan viimeisteltyä, sillä Seat nostaa lehdistötiedotteessaan esiin esimerkiksi ilmalämpöpumppuun luottavan lämmönhallintajärjestelmän. Luonnollisesti myös auton avustinjärjestelmiä ja verkko-ominaisuuksia kehutaan, mutta palataan niihin lopullisen tuotantoversion myötä. Seat kertoo pyrkivänsä tuomaan tuotantoversion markkinoille vuoden 202 aikana.

Seat El-Born
Yleensä konseptiautoihin ei pääse vapaasti istumaan, mutta El-Borniin pääsi. Eikä ihme, kaikki vaikuttaa tuotantovalmiilta. Toki osa materiaaleista ja muista yksityiskohdista vielä muuttuu, mutta päälinjat pysynevät tällaisina.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat