2.12.2022

Ensirekisteröidyistä autoista jo lähes puolet ladattavia – täyssähköjä tai ladattavia hybridejä

Uusien autojen ensirekisteröinneissä pientä piristymistä, viime vuoden vastaavasta ajankohdasta jäätiin enää muutama prosentti.

Loppuvuoden aikana sähköautojen osuus on ollut kasvussa, se näkyy ensirekisteröintitilastoista. Marraskuussa lähes puolet, noin 46 prosenttia ensirekisteröidyistä autoista oli jo ladattavia, täyssähköautojen osuus oli 24,8 prosenttia ja ladattavien hybridien 21,3 prosenttia.

Autokannan sähköistyminen näkyy myös koko vuoden rekisteröintitilastoissa. Tänä vuonna rekisteröidyistä henkilöautoista noin 37 prosenttia on ollut ladattavia – 16,8 prosenttia täyssähköautoja ja 19,9 prosenttia ladattavia hybridejä.

– Sähköistyminen etenee ripeästi erityisesti työsuhdeautokannassa. Tänä vuonna rekisteröidyistä työsuhdeautoista noin puolet on ollut ladattavia. Täyssähköautojen osuus on hieman alle viidennes, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Marraskuussa pientä elpymistä

Kaikkiaan marraskuussa Suomessa ensirekisteröitiin 6 391 uutta henkilöautoa, mikä on 4,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Marraskuussa uusien autojen ensirekisteröinneissä oli pientä elpymistä lokakuuhun nähden, jolloin Suomessa rekisteröitiin uusia autoja 6,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Koko vuoden tilastoissa ensirekisteröinneissä ollaan kuitenkin reilusti jäljessä viime vuodesta. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity yhteensä 75 510 kappaletta, joka jää 17,9 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan lukemista.

Uusien autojen rekisteröintejä ovat kesän 2021 jälkeen vähentäneet komponenttipula sekä autotuotannon ja logistiikan pullonkaulat. Uusien autojen tilauskanta on edelleen suuri, se on moninkertainen normaaliin marraskuun tasoon nähden.

Pakettiautot marraskuussa plussalla

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin marraskuussa 945. Marraskuu oli pakettiautojen rekisteröinneissä positiivinen, pakettiautoja ensirekisteröitiin marraskuussa 4,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 10 131, luku on 15,2 prosenttia pienempi kuin viime vuoden tammi-marraskuun aikana.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin marraskuussa 9,7 prosenttia verkkaisemmin kun viime vuoden marraskuussa. Tänä vuonna käytettyjen autojen kauppa on ollut myös viime vuotta hiljaisempaa, käytettyjen autojen kaupassa on jääty 11,2 prosenttia viime tammi-marraskuun luvuista.

Marraskuussa rekisteröitiin 290 uutta kuorma-autoa, mikä on 5,5 prosenttia enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat kuluvan vuoden aikana jääneet 6,4 prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohdan lukemista. Raskaita vähintään 16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna rekisteröity 2 240, joka on niukasti 0,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Lähde: Autoalan tilastokeskus

Luetuimmat