27.10.2017

Erikoisuudesta päätähdeksi: Citroën C4 Cactus keskittyy mukavuuteen

Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus kypsyy ja kehittyy: uudistusten päätavoitteena on tarjota kokonaisvaltaista mukavuutta.

Vuonna 2014 Citroën julkaisi C4 Cactuksen, oudon mutta sympaattisen auton. C4 Cactus oli kevyt ja pihi. Sen kylkiä suojasivat joustavat muovit, Airbumpit.

Vain kolme vuotta myöhemmin erikoinen Citroën C4 Cactus saa suuren kasvojenkohotuksen, ja samalla se ottaa mallistossa myös tavallisen C4:n roolin. C4 Cactus on nyt Citroënin vastaus Volkswagen Golfille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kypsennetty painos

Citroën C4 Cactus

Veto on radikaali, mutta järkevä. C4 Cactus kätkee tavallisiin perheautomittoihin erottuvan, hieman crossovermaisen muodon. Ensimmäisen C4 Cactuksen persoonallisimmat yksityiskohdat on hiottu hillitymmiksi, mutta sukunäkö on säilytetty. Kylkien Airbumpit ovat siirtyneet helmojen jatkoiksi. Etuvalot ovat saaneet ripauksen kypsyyttä tuomaa tuimuutta. Takavalot ovat nyt syvyysefektillä varustetut leveät suorakulmiot. C4 Cactuksen ilme miellyttänee nyt niitäkin, jotka kokivat alkuperäisen liian irrottelevaksi.

Citroën C4 Cactus

Erottuvuutta kaipaaville Citroën tarjoaa 31 personointivaihtoehtoa, jotka koostuvat yhdeksästä ulkoväristä ja neljästä väripaketista.

Uutta ja vanhaa sisätiloissa

Citroën C4 Cactus

Sisätilojen tärkeimmät pinnat ovat hienostuneempaa materiaalia, mutta yleisilme on yhä rehellisen pelkistetty, paikoin jopa muovinen. Onneksi olemusta piristävät edeltäjästä tutut yksityiskohdat, kuten kojetaulun päältä aukeava hansikaslokero (etumatkustajan turvatyyny on yhä auton katossa) ja ovien sulkuremmit. Alkupään C4 Cactuksissa moitteita kerännyt yksiosainen takaistuin kaatuu nykyisin kahdessa osassa, mutta uudessakin mallissa takaovien ikkunat aukeavat rakosilleen vain takareunasta. Avaruutta sisälle tuo suuri lasikatto. Citroën kertoo UV-suodatuksen ja lämpöeristyksen mahdollistaneen suojaverhon poistamisen, mikä vastaavasti on parantanut pääntilaa.

Lupaavat uutuusistuimet

Sisätilojen kohokohta ovat uudet istuimet. Citroën kertoo tavoittelevansa korkeaa istuinmukavuutta, joka on saavutettu istuimelle ryhdikkään perusmuodon antavalla tiheällä vaahdolla, jonka päällä on pintapehmeyden tarjoava 15 millimetrinen huokoinen vaahtokerros. Yhdistelmän kerrotaan tarjoavan mukavan pehmeä istumiskokemus, joka tarjoaa pitkillä ajomatkoilla vaadittavaa tukevuutta.

Citroën C4 Cactus

Ensi-istumisella väitteissä voi hyvinkin olla perää. Istuinosa on riittävän pitkä, jotta reidet saavat hyvän tuen. Vartalon paino jakautuu laajalle alueelle, joten puutumista ei pitäisi tapahtua. Silti pinnan alla aistii tukevuutta, joten edellytykset pitkänmatkanmukavuudelle ovat kunnossa.

Istuinmukavuus toki selviää vasta ajamalla autoa alkuvuodesta. Silloin selviää myös C4 Cactuksen tärkeimmän teknisen edistysaskeleen toiminta: C4 Cactus tuo Citroënin uuden jousituksen Eurooppaan. Aiemmin se on esitelty suuressa C5 Aircrossissa, joka on saapumassa Kiinan markkinoilta Eurooppaan vuoden 2018 loppupuolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uuden alustan ensi-ilta

Englanniksi tehdas nimittää uutta jousitusteknologiaa Progressive Hydraulic Cushioniksi. Suomen maahantuoja viestii mukavuusjousituksesta. Merkille maineen luoneen kaasunestejousituksen sijaan uutuusalusta luottaa perinteiseen kierrejouseen ja iskunvaimentimeen, jonka sisälle on rakennettu hydrauliset joustonrajoittimet. Sen ansiosta pääjousi ja perusiskunvaimennin on voitu virittää pehmeämmiksi: jousitus voi siten suodattaa tavallista paremmin pienet epätasaisuudet. Kun pyörä sitten kohtaa suuren töyssyn tai ulkokaarteen jousitus painuu kasaan auton kallistuessa mutkassa, astuu hydraulinen elementti mukaan kantamaan kuormaa.

Citroën C4 Cactus

Moottori palaa myöhemmin tarkemmin uuden jousituksen teknologiaan. Alustan pääviesti on kuitenkin yksinkertainen: Citroën uskoo jälleen, että mukavuudella voi erottua edukseen.

Puhetta hiljaisuudesta

Citroën C4 Cactus
Airbumpit ovat siirtyneet keskeltä kylkeä helman jatkeeksi.

Mukavuuteen on panostettu myös äänieristyksessä. Tiivisteet on suunniteltu uudelleen, lattian äänieristystä on parannettu, takaikkunat ovat paksumpaa lasia, tuulilasi on akustinen ja kojelaudan vaimennusta on kehitetty. Auton paino on silti pysynyt alhaisena. Tehdas kertoo PureTech110-bensiinimoottorilla varustetun C4 Cactuksen painoksi vain 1 117 kilogrammaa. Samasta 1,2-litraisesta kolmisylinterisestä tarjotaan myös 130-hevosvoimaista ahdettua versiota ja 82-hevosvoimaista vapaasti hengittävää painosta. Automaatin saa valinnaisesti 110-hevosvoimaiseen. Dieselvoimaa tarjotaan 100 ja 120-hevosvoimaisina versioina, joista jälkimmäinen toimitetaan 6-vaihteisen automaatin kera.

Citroën C4 Cactus

Malllipäivitys tuo toki tarjolle nykyaikaiset aktiiviset turvavarusteet ja tarpeelliset älypuhelimien näytönpeilaukset.

Ennen alkuvuoden ensikoeajoja on liian aikaista vetää johtopäätöksiä C4 Cactuksen kyvykkyydestä. Silti jo nyt voi ylistää Citroënin rohkeutta: markkinoilla, jotka vilisevät lupauksia dynaamisuudesta ja urheilullisuudesta, on lopulta aika virkistävää kuulla puhetta mukavuudesta.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat