24.8.2023

Heijastimet pelastavat ihmishenkiä, muistuttaa Autoliitto

Heijastin on jalankilkijan halvin henkivakuutus pimeällä. Heijastin kuuluu myös lemmikin ulkoiluvaustukseen. Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen

Tutkimuksen mukaan hämärän tai pimeän aikaan kuolleista jalankulkijoista osa olisi mahdollisesti pelastunut kuolemalta, jos heijastin olisi ollut käytössä.

Syksy saa ja illat pimenevät. Aurinko laskee joka päivä aikaisemmin ja se tuo valoisan kesäkauden jälkeen uusia haasteita liikenneturvallisuudelle.

Näkyvyys on yksi keskeinen tekijä, jotta eri kulkijaryhmät havaitsevat toisensa liikenneympäristössä.

Pimenevissä olosuhteissa kaikkien kulkijoiden tulisi näkyä ja nähdä. Autoliitto tähdentää heijastimen käytön tarpeellisuutta. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kiteyttää heijastimen tarpeellisuuden.

– Ajoneuvojen kuljettajien on todella vaikea havaita ilman heijastinta, heijastinliiviä tai heijastavaa vaatetta kulkevaa ulkoilijaa niin valaistuilla kuin valaisemattomillakin tieosuuksilla. Sade ja märkä asvaltti heijastuksineen vaikeuttavat havainnointia entisestään.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) Taajamaraportti 2021 -julkaisussa selvitettiin vuosina 2015–2019 taajamissa tapahtuneita liikenneonnettomuuksia. Raportin mukaan hämärän tai pimeän aikaan kuolleista 17 jalankulkijasta 15 ei käyttänyt heijastinta ja kahden jalankulkijan heijastimen käyttö ei ole tiedossa. Tutkijalautakuntien arvioiden mukaan kuolleista kolme olisi mahdollisesti pelastunut kuolemalta, jos heijastin olisi ollut käytössä.

Autoliitto on tehnyt videon jalankulkijan näkymisestä pimeällä erilaisissa tilanteissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoilijan miellettävä sopiva nopeus

OTI:n Taajamaraportin mukaan moottoriajoneuvon kuljettajien tyypillisin onnettomuuden taustalla vaikuttanut riskitekijä liittyi kuljettajan puutteelliseen ennakointiin tai toimintaan liikennetilanteessa. Useimmiten tämä tarkoitti liian suurella tilannenopeudella tai ylinopeudella ajamista.

– Ajoneuvojen kuljettajien pitää huomioida, että haasteellisissa olosuhteissa sopiva tilannenopeus on monesti reilusti nopeusrajoitusta alempi, Vesalainen muistuttaa.

Hänen mukaansa autoilija voi parantaa omia havainnointimahdollisuuksiaan pitämällä tuulilasin puhtaana niin sisä- kuin ulkopuolelta sekä huolehtimalla, että ajovalot sekä pyyhkijänsulat ovat kunnossa ja pesuainesäiliö täynnä.

Autoliiton heijastintesti

Kuljettajasta jalankulkijaksi

Autoliitto muistuttaa, ettei kukaan ei ole pelkästään jalankulkija, pyöräilijä tai autoilija. Autolla liikkuvatkin ovat jalankulkijoita autoon mennessään ja sieltä poistuessaan. Näin ollen jo autolla liikkeelle lähdettäessä pitää huolehtia omasta näkyvyydestä myös autosta noustaessa.

– Autossa pitäisi olla aina heijastinliivit kuljettajan lisäksi jokaiselle matkustajalle. Liivien tulee olla nopeasti kuljettajan ja matkustajien saatavilla esimerkiksi ovitaskuissa, jotta ne on mahdollista pukea päälle ennen autosta nousemista, Vesalainen neuvoo.

Lähde: Autoliitto Kuvituskuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen ja Moottorin arkisto