28.3.2022

Helsingin päästöt vähentyneet merkittävästi – väestönkasvusta huolimatta

Liikenteen päästöjen vähentämisen keinovalikoimassa ovat sähköautojen latausverkoston kasvattaminen, pysäköintimaksujen korottaminen ja pysäköintimaksuvyöhykkeiden laajentaminen sekä pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen käytön edistäminen.

Maan pääkaupunki vähentää päästöjä monin eri keinoin. Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 tavoitteena on, että Helsinki olisi hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on matkan varrella kiristynyt, sillä aiemmin tavoitevuosi oli 2035.

Hiilineutraalilla Helsinki tarkoittaa sitä, että kaupungin alueella syntyvät päästöt vähenevät 80 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Kaupunki on linjannut, että tavoitteeseen ylletään ”helsinkiläisten, kaupungin, yritysten ja organisaatioiden yhteistyöllä.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päästöt pienenivät kolmanneksen

Helsingin päästöt vuonna 2020 olivat 33 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990 – vaikka asukasluku on samaan aikaan kasvanut 150 000:llä. Helsinkiläistä kohti laskettuna päästöt olivat noin 49 prosenttia pienemmät.

Liikenteestä aiheutuu noin viidesosa Helsingin päästöistä. Kaupungin linjausten mukaan keskeistä on vähentää autolla kuljettuja kilometrejä ja valita vähäpäästöisiä kulkuvälineitä.

Kaupunki on liikenteen osalta linjannut tavoitteeseen pääsemiseksi erilaisia toimia, niin keppiä kuin porkkanaakin.

Näitä toimia ovat esimerkiksi sähköautojen latausverkoston kasvattaminen, pysäköintimaksujen korottaminen ja pysäköintimaksuvyöhykkeiden laajentaminen sekä pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen käytön edistäminen sekä uusien liikkumispalvelujen käyttöön ottaminen. Matkoja on määrä lyhentää tiiviillä kaupunki- ja liikennesuunnittelulla.

Mukana talkoissa ovat toki muutkin alat kuin liikenne. Kestävien liikenneratkaisujen lisäksi kiinnitetään strategiassa huomiota energiatehokkaampiin rakennuksiin ja kaupungin hankintoihin.

Energiantuotannon osalta päästösavotta on pitkälti kaupungin omistaman energiayhtiö Helen Oy:n kontolla. Helsinki on päättänyt, että kivihiilen käyttö lopetetaan kokonaan: Hanasaaren kivihiililaitos suljetaan vuonna 2023 ja Salmisaaren kivihiililaitos vuonna 2024.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Helsingin kaupunkistrategia 2021–2025  

Luetuimmat