4.7.2021

Hieno tie – hyvä syy lähteä matkalle

automatka roadtrip tie automatkailu

Maailma on täynnä hienoja teitä, ja medioilla on tapana listata niitä paremmuusjärjestykseen. Se on kuitenkin yhtä hölmöä hommaa kuin yrittää kertoa, missä on maailman paras pizza. Kokemukset ovat jokaiselle erilaisia. Tässä kuitenkin muutamia toimituksen suosikkiteitä, joihin olemme maailmalla törmänneet. Ne on listattu satunnaisessa järjestyksessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Route 66, USA

Kaikkien teiden äiti. Lähes 4 000 kilometriä halki Amerikan: unelma monelle, ja mahdollistaa ehdottomasti upean matkakokemuksen. Route 66 on valmistunut vuonna 1926, joten se on yksi maailman vanhimpia kantateitä. Se on myös tie, johon symbolisoituu koko amerikkalaisen autoilukulttuurin ydin. Ehkä vielä enemmän nyt, 36 vuotta tien lakkauttamisen jälkeen, kun tuhannet ja tuhannet autoilijat vaeltavat Route 66:n historiallisilla osilla etsien sitä jotain, joka on ehkä kadonnut jo kokonaan.

Transfagarasan, Romania

Transfagarasan on yksi Euroopan näyttävämpiä ja hauskimpia tieosuuksia, mutta syrjäisen sijaintinsa takia Romaniassa se ei ole saanut läheskään samanlaista huomiota kuin Keski-Euroopan selvästi paremmin tunnetut alppitiet. Roadtrip Draculan syntykulmilla Transilvaniassa on kuitenkin ehdottomasti matkan väärti.

Transfagarsan on jännä sekoitus hieman tiukempia neulansilmiä sekä loivemmin mutkittelevia kurviyhdistelmiä. Liikennettä tiellä on vuodenajasta riippuen vaihtelevasti. Turistikaudella elokuussa ajaminen menee ruuhkassa köröttelyksi, mutta muina aikoina tiellä on vielä tilaa nautiskella. Ja alppiteiden tapaan täälläkin vuoret saavat syksyn päättyessä lumipeitteen, joten tie on avoinna vain kesä- ja lokakuun välisenä aikana.

Tie ei ole kovin pitkä, mutta jyrkkään rinteeseen rakennettuna se on vaikuttava näky. Asfalttiura kiemurtelee jylhässä maisemassa käärmeen lailla alati kapenevaa laakson seinämää nuollen. Huippua lähestyttäessä alas avautuvat aina vain hulppeammat näkymät. Parhaimmillaan tie on ehdottomasti vuorijonon pohjoispuolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

State Road 1, Kalifornia, USA

Kalifornian osavaltion valtatie 1, viralliselta nimeltään SR 1 mutta paremmin tunnettu myös Pacific Coastal Highwayna, kiemurtelee hieman yli tuhat kilometriä USA:n länsirannikkoa seuraten. Matkan varrelle mahtuu aika monta elämystä Hearstin linnasta luonnonkauniiseen Big Suriin – surffareita ja kultahiekkaisia biitsejä unohtamatta. Matkalaiselle tien etu on ehdottomasti sen sijainti. Kalifornia on suosittu kohde; sinne ei todellakaan tarvitse suunnata pelkästään yhden automatkan takia. Mutta jos auton keulan suuntaa SR 1:lle, on matka ehdottomasti tarinan arvoinen.

Nürburgring, Saksa

Nürburgring, Nordschleife – Grüne Hölle, vihreä helvetti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Reilun 20 kilometrin mittainen “moottorirata” on monen vauhdista pitävän mekka. Maailman pisimmän jatkuvasti käytössä olevan radan legendaarinen maine, haastavuus sekä myös vaarallisuus tekevät siitä matkan arvoisen.

Lempinimensä Vihreä Helvetti rata sai Jackie Stewartilta. Erikoisen radasta tekevät sen pituus ja profiili. Hieman vajaan 21 kilometrin matkalle mahtuu 73 mutkaa, ja korkeuseroa radan korkeimman ja matalimman kohdan välillä on hieman yli 300 metriä. Kallistuksia ja nyppylöitä siis riittää. Suurimmillaan radan kallistuskulma on 17 prosenttia, ja jyrkimmillään rata laskee 11 prosentin jyrkkyydellä. Nämä kaikki ovat lukuja, joita kannattaa kunnioittaa.

Radan historia juontaa juurensa autourheilun alkuajoille. Rata rakennettiin vuosina 1925–27. Ja totta kai rata tunnetaan myös kauhistuttavista onnettomuuksista, joista kuuluisin on Niki Laudan vuoden 1976 kolari. Se oli samalla eräänlainen radan kuolinisku, sillä sen  jälkeen Nürrellä ei enää ajettu F1-kisoja.

2000-luvulla radan yllä on ollut kuitenkin jatkuvasti tummia pilviä. Radan reunalle rakennettu huvipuisto, uudet hotellirakennukset ja muut turistitilpehöörit saivat juhlavat avajaiset 10. kesäkuuta 2009. Yhteensä projektiin poltettiin verorahoja noin 350 miljoonan euron edestä, ja lopputulos oli lopulta varsin laiha. Mutta Nürre riittänee monille. Kierrokset legendaarisella radalla jäävät elämään muistoihin.

Col de Turini, Ranska

Näyttävissä maisemissa 1 607 metrin korkeudessa sijaitseva Col de Turini on suomalaisille ehdottomasti kokemisen arvoinen, koska siellä on syntynyt niin monta legendaarista rallitarinaa. Ja onhan sinne vievä tie hieno upeine neulansilmämutkineen. Tie on myös paikoitellen uskomattoman kapea. Matkaa Nizzasta Turiniin kertyy noin 50 kilometriä. Nousua on siis luvassa. Aikaa kannattaa varata useampi tunti, jotta matkasta ehtii nauttia täysin rinnoin. Toki läheisiltä vuorilta löytyy myös muitakin hienoja tieosuuksia…

Grossglockner Itävalta avoauto matkailu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Grossglockner, Itävalta

Noin 48 kilometriä, 36 mutkaa ja 900 000 vuosittaista vierailijaa. Itävallan katolla sijaitsevan Grossglocknerin alppitien faktat ovat kovia. Tämä maksullinen tie on avoinna toukokuun alusta marraskuun loppuun – säävarauksella. Toukokuun aikana tielle pääsee aamukuuden ja iltakahdeksan välillä, kesällä portit ovat avoinna 5.30–21.00, ja syyskuun alusta lähtien ajat muuttuvat aamukuudesta iltapuolikahdeksaan.

Atlantin väylä, Norja

Atlantin väylä on komea nimi 8,3 kilometrin mittaiselle tienpätkälle Norjassa. Åndalsnesin ja Kristiansundin yhdistävällä tiellä hypitään kirjaimellisesti pikkusaarelta toiselle. Kahdeksan siltaa sekä useampi penger ylittävät meren ja yhdistävät ihmisiä logistisesti haasteellisella Norjan rannikolla. Ja totta kai rannikkoa kannattaa jatkaa vielä korkeammalle ylös, sillä Lofootit ovat sinne vievän matkan arvoiset nekin.

US1, Florida Keys, USA

Myös tämä tie vie autoa myös ison osan matkasta vetten päällä. Florida on iso osavaltio, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. Yksi – ainakin autoilijoille – suurimpia elämyksiä on matka USA:n eteläkärkeen. Matkaa taitetaan Overseas Highway nimistä tietä pitkin, joka on osa pitkää ja koko USA:n itärannikon halki vievää US 1 -reittiä. 155 kilometrin matkalle Key Largosta Key Westiin mahtuu monta turkoosin meren ympäröivää kultaista hiekkarantaa; lisäksi taivas on usein sininen ja auringonlaskut upeita.

Australia Great Ocean Road

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Great Ocean Road, Australia

Ei ole sattumaa, että valtaosa maailman hienoimmista teistä sijoittuu joko vuoristoon tai rannikolle. Ja jos hakusessa on hieno sekä merenrantaa halaava tie keskellä upeita maisemia, silloin matka maapallon toiselle puolelle on sen arvoinen.

Chapman’s Peak, Etelä-Afrikka

Toinen uskomaton merta halajava tienpätkä Kapkaupungin eteläpuolella Kapin niemimaalla. Peräti 114 mutkaa yhdeksän kilometrin matkalla tarkoittaa sitä, että myös matkustajien on parasta pitää mutkateillä ajamisesta, muuten on oksennuspussille käyttöä. Tiellä saisi vain olla pysähdyspaikkoja tiheämmässä, sillä katsetta on välillä todella vaikea pitää tiessä, sen verran upeita maisemat ovat.

Furka-sola, Sveitsi

Andermatt on eräänlainen risteyspaikka Sveitsin solia kierrettäessä. Sinne pääsee melko nopeasti Zürichistä A2-moottoritietä pitkin, mutta perillä joutuu tekemään kiperiä valintoja. Vaihtoehto yksi on lähteä valtatietä 19:ää kohti itää ja kiertää San Bernardinon kautta ensin Italiaan ja sitten takaisin Sveitsiin, jolloin matkan varrella pystyy bongaamaan myös Splügenin ja Nufenenin solat.

Vaihtoehto kaksi on lähteä suoraan kohti Italiaa ja kiipeämään Gotthardin solaa. Se on hyvin suosittu reitti, mutta ei maisemien puolesta eikä myöskään autoilijan kannalta välttämättä se nautinnollisin reitti. Etenkin kesän lomakuukausina ruuhkat ovat melkoisia.

Paras vaihtoehto onkin suunnata tietä 19 kohti länttä. Tällöin koettavaksi osuvat Furkan ja Grimselin solat. Molemmat ovat varsin näyttäviä. Furka on tunnetumpi, kiitos erään herra Bondin. Pakollinen kuvauspaikka on kuvaussessio suljetun Belvédère-hotellin luona taittuvassa 180 asteen mutkassa.

Tosin jos aika antaa periksi, miksi ei varata hotellia Andermattista, jolloin voi toteuttaa kaikki kolme vaihtoehtoa nautiskellen kolmen päivän aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Stelvion sola, Italia

Jos todella rakastaa mutkia, silloin kaikkien suosikkitien on oltava Italiassa sijaitseva Stelvio. Se on valitettavasti vähän syrjässä kaikesta, mutta toki silti matkan arvoinen. Faktat ovat jo huimat: 48 mutkaa 24 kilometrin matkalla hieman 2757 metrin korkeuteen. Muuta ei tarvitse sanoa.

Trollstiegen, Norja

Norjassa on hienoja vuoria, joten siellä on pakko olla myös hienoja vuoristoteitä. Totta, ja Trollstiegen on näistä hienoin. Se on varsin lyhyt tienpätkä, ja mutkia on ”vain” 11, mutta nousua on sen verran, että näkymät alla olevaan laaksoon ovat huimat. Ja totta kai tietä reunustavaa vuoren seinämää laskeutuu myös vesiputous, jotta maisema olisi täydellinen.

Jebels Jais, Yhdistynee arabiemiraattikunnat

Reilut 20 kilometriä hienosti asfaltoitua, leveää ja silkinpehmeää tietä autiomaavuorien keskellä ei kuulosta huonolta tienpätkältä sekään. Jebels Jais on Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien korkein vuori, ja totta kai sinne vie hieno tie. Matkaan voi lähteä myös päiväretkiperiaatteella Dubaista, josta matkaa kertyy yhteen suuntaan noin 170 kilometriä.

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy