5.2.2016

Honda Africa Twin – matkaenduroiden ikonin paluu

MP16 Honda Africa Twin

Honda Africa Twin on herätetty 12 vuoden tauon jälkeen henkiin entistä uljaampana.

Hondan vanhaa 750-kuutioista Africa Twiniä voidaan pitää nykyisten matkaenduroiden esikuvana. Sen jälkeen kun Honda lopetti Africa Twinin tuotannon, ovat matkaendurot kasvaneet kooltaan ja tehoiltaan ja niiden suosio on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti.

Honda Africa Twin

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Erottuu kilpailijoista

Nyt Honda palaa odotetusti mukaan matkaenduromarkkinoille. Ei kuitenkaan nykytrendin mukaisesti 1 200-kuutioisella moottorilla, vaan markkinoilla olevien 1 200- ja 800-kuutioisten kilpailijoiden puoliväliin asettuvalla tuhatkuutioisella moottorillaan.

21-tuumainen eturengas ja 18-tuumainen takarengas kertovat, että Honda on suunnattu selvästi enemmän sorapinnoille kuin pienempiä rengaskokoja käyttävien kilpailijoiden mallit.

Africa Twin -nimeä kunnioittaen uusi mallikin on kaksisylinterinen. Vanhan mallin V-moottorin korvaa nyt rivimoottori, jonka 270 asteen sytytysväli tosin tarjoaa samantapaisen äänimaiseman ja voimantuoton kuin V-moottorit.

Honda ei ole uutuudellaan lähtenyt tavoittelemaan luokan tehokuninkuutta, vaan hakenut tasapainoa tehon, painon ja polttoaineen kulutuksen suhteen. Tavoitteena moottoripyörä, joka soveltuu yhtä hyvin vauhdikkaaseen matkailuun, rajumpaan seikkailuun vaihtelevilla alustoilla kuin myös yleismoottoripyöräksi arkiajoon.

Honda Africa Twin

Valittavissa kaksi vaihteistotyyppiä

Hondan erikoisuus on kaksoiskytkinvaihteistolla (DCT) varustettu mallivaihtoehto, jossa on kolme käyttöasentoa: automaatti (D), sport automaatti (S) ja manuaali. Viimeksi mainitussa vaihteita vaihdetaan ohjautangon napeista tai lisävarusteena saatavalla vaihdepolkimella. Perinteistä kytkinkahvaa ei kaksoiskytkinmallissa ole lainkaan. Toki tarjolla on myös perinteisellä kytkimellä ja vaihteistolla varustettu malli.

Africa Twinin vakiovarustukseen kuuluu kolmiasentoinen luistonestojärjestelmä sekä luistokytkin pienentämään vaihteistoon kohdistuvaa rasitusta ja parantamaan takarenkaan pitoa pienemmälle vaihteelle vaihdettaessa. Polttoainetalous on kohdallaan, sillä 18,8 litran tankillisen luvataan riittävän yli 400 kilometrin seikkailuun.

Honda Africa Twin

  • Teho 70 kw (95 hv) / 7 500 r/min
  • Vääntö 98 Nm / 6 000 r/min
  • Paino tankattuna 232 kg (DCT 242 kg)
  • Istuinkorkeus 870/850 mm
  • Hinta 19 995 € (DCT 20 995 €)

Africa Twin on nähtävillä MP16-näyttelyssä Hondan osastolla.

MP16-näyttely Helsingin Messukeskuksessa 5.–7.2.2016

Teksti Janne Huhtala, kuvat Honda ja Antti Hentinen, video Honda

Luetuimmat