19.8.2017

Humaltuuko yläilmoissa herkemmin? Finavia murskaa myytin

Alkoholi

Finavia kertoo selvittäneensä lentomatkustuksen ja juhlajuomien yhdistämiseen liittyvän sitkeän myytin.

Matka aluillaan, laukut pakattu, kenttärutiinit selvitetty ja turvavyöt köytetty kiinni. Kone kiitää vihdoin kohti lomakohdetta. Mikä sopisi tilanteeseen paremmin kuin lasillinen kuplivaa tai rentouttava tilkka viiniä?

Sitkeän myytin mukaan lennolla humaltuu herkemmin kuin maassa. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan löydetty todisteita siitä, että alkoholi vaikuttaisi kehoon eri tavalla yläilmoissa kuin maankamaralla. Sen sijaan asiantuntijat epäilevät, että lentokorkeudessa vallitseva alhaisempi ilmanpaine ja siitä johtuva vähäisempi hapensaanti voivat aiheuttaa matkustajissa heikotusta, joka saa olon tuntumaan tukevammin päihtyneeltä.

Toisin sanoen: lennolla ei humallu herkemmin, mutta matkustajasta voi hyvin tuntua siltä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kohtuus kunniaan

Alkoholia voi lennolla nauttia kohtuudella samalla tavoin kuin maan pinnallakin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että matkustamon ilma ja ilmanpaineen erot usein kuivattavat limakalvoja, ja koska alkoholi poistaa elimistöstä nesteitä, runsas alkoholin nauttiminen saattaa korostaa vaikutusta entisestään. Siksi lennon aikana neuvotaan välttämään liiallista alkoholinkäyttöä, ja juomaan paljon muita nesteitä.

Viisi viisasta vinkkiä alkoholinkäyttöön lentomatkalla:

  1. Jos haluat nauttia lennolla alkoholia, muista kohtuus.
  2. Juo paljon muita nesteitä.
  3. Pakkaa muualta kuin lentoasemalta tai –koneesta ostettu alkoholi ruumaan.
  4. Jätä yli 70%-prosenttinen alkoholi kotiin, ja tarkista kunkin maan tullimääräykset.
  5. Jos ostat lentoasemalta tai –koneesta tax free -alkoholia, saat viedä sen matkustamoon. Jos sinulla on jatkolento, saat viedä tax free –juomat turvatarkastuksesta läpi, edellyttäen että ne on pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään pussiin, josta näkyy ostokuitti.

Lähde Finavia Kuva Antti Hentinen/Moottori

Luetuimmat