5.11.2022

Huutokauppahelmet – Mazda RX-7 Spirit R Type-A jättää jäähyväiset sylintereille

Mazda RX-7 Spirit R huutokauppahelmet wankel kiertomäntä

Mazda RX-7 ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta Spirit R Type-A on wankelsportin äärimmäinen painos tuotannon päättymisen kunniaksi.

Felix Wankelin kehittämä kiertomäntämoottori herätti hetkellisesti koko autoalan kiinnostuksen. Kuitenkin Mazda oli ainoa valmistaja, joka sai tekniikan toimimaan lähes siltä odotetulla tavalla. Kevyt ja korkealle kiertävä moottorityyppi oli omiaan urheilullisten coupéjen keulalla.

Mazda RX-7 tuli erityisesti autopelejä pelanneille tutuksi. Vuonna 1978 ensimmäisessä koriversiossaan esitelty RX-7 muodostui pian kiertomäntämoottorin lipunkantajaksi. Ensimmäinen mallipolvi liittyi Mazdan mallistossa Cosmon ja RX-3:n seuraksi osana kiertomäntäcoupéjen mallistoa. Mazda myös kokeili moottorityyppiä lukuisissa erilaisissa autotyypeissä. Pian huomattiin myös moottorityypin soveltuvuus turboahtamiselle – ainakin moottorin luonteen suhteen.

Mazda RX-7 Spirit R huutokauppahelmet wankel kiertomäntä

Kuuluisimmaksi RX-7:ksi kohosi linjakas FD-korimalli, jonka muotoilussa voi nähdä viitteitä myös saman aikakauden MX-5:een. Kolmessa eri sukupolvessa Mazda RX-7 tuli tiensä päähän lopulta 2002 – mutta ei ennen viimeistä hurraata.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2002 Mazda RX-7 Spirit R Type-A

Tuotannon viimeisinä hetkinä Mazda keräsi kaikki RX-7-erikoisversioiden herkut saman mallinimen alle. Tästä syntyi Spirit R, jota tehdas itse pitää parhaana RX-7:na. 1 500 kappaletta valmistettu Spirit R on myös ehdottomasti keräiltävin painos Mazdan wankelisportista. 17-tuumaisten BBS-vanteiden lisäksi muutoksia on tehty etuakselin poikittaistukeen, jarruihin ja sisustan verhoiluun. Kaksipaikkainen Type-A on vielä paras vaihtoehto kaikista Spirit R:stä.

Mazda RX-7 Spirit R huutokauppahelmet wankel kiertomäntä

1,3-litrainen kaksoisturbowankel on saanut parikseen viisivaihteisen manuaalin. Teholukema kirjoitetaan muotoon 280 hv (206 kW), kuten ajan henkeen kuuluu japanilaisten autojen kohdalla.

Myytävä yksilö on yksi 217:sta Innocent Blue Mica -värisestä Spirit R:stä ja sen kilometrimittariin on kertynyt vain 5 762 naksausta uudesta. RM Sotheby's huomauttaa, että monta vuotta varastoitu auto tarvitsee huoltoa ennen käyttöä. Mukana tulevat omistajan käsikirja, huoltokirja ja välineet vararenkaan vaihtamiseksi.

Mazda RX-7 Spirit R huutokauppahelmet wankel kiertomäntä

Oikealta ajettava Mazda RX-7 Spirit R Type-A on harvoin tarjolla olevaa keräilyherkkua. Auton hinta-arvio on 70 000–100 000 puntaa (n. 116 500 euroa) ja se on myynnissä RM Sotheby'sillä. Auto sijaitsee Lontoossa.

Lähde ja kuvat: RM Sotheby's Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat