Huutokauppahelmet – New Yorkin poliisin vanha Eibar-Lambretta-skootteri

Teksti Aake Kinnunen RM Sotheby's
Kuva RM Sotheby's
1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special NYPD

New Yorkin kovat kadut ja italialaistyylinen skootteri on ollut melkoinen yhdistelmä.

1970-luku oli villiä aikaa erityisesti New Yorkin poliisissa. Kulkupelejähän eri poliisiviranomaisilla on aina ollut polkupyöristä hevosiin ja helikoptereihin, mutta kieltämättä Lambrettan klassinen kaupunkiskootteri on hiukan hymähdyttävä valinta järjestyksen valvomiseen.

1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special NYPD

Vuoden 1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special on siis espanjalaisen Eibarin kokoama versio italialaisen Lambrettan klassikkoskootterista. Lambretta kohosi toki maineeseen samoihin aikoihin Vespan kanssa, mutta tehtailla oli selkeitä eroja suunnittelufilosofiassa. Tehtaan perusti Ferdinando Innocenti ja ensimmäisen skootterin suunnittelijaksi pyydettiin Corradino D'Ascanio, joka myöhemmin loi ensimmäisen modernin helikopterin Agustan riveissä. Esimerkkiä otettiin Nebraskassa valmistetuista Cushman-skoottereista, joista tuli supersuosittuja Italiassa.

1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special NYPD

NYPD puolestaan käyttää skoottereita vielä tänäkin päivänä, mutta kokoa ja suorituskykyä on hiukan uskottavampaan tapaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special 'NYPD'

Nyt Britanniassa huutokaupattavan Eibar-Lambretta Li 150 Special 'NYPD'in muutostyöt poliisikäyttöön tehtiin NYPD:n toimesta. Skootteria käytettiin katupartioinnissa aina 1980-luvulle asti, jolloin se huutokaupattiin käytöstä poistettuna.

1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special NYPD

Kyseessä on tiettävästi toinen kahdesta selviytyneestä NYPD-skootterista ja se entisöitiin Concourse-kelpoiseksi 2017. Samassa yhteydessä skootterilla tehtiin yli 3 000 mailin (yli 4 800 km) matka Arizonasta Minnesotaan ilman merkittäviä ongelmia.

Lambrettan runko- ja moottorinumerot täsmäävät tehtaan kirjanpitoon. Lisäksi skootterin mukana tulee kattava määrä NYPD-esineistöä, kuten vyö, käsiraudat, kypärä, radio ja uniformu. Lisäksi mukana tulee oheiskirjallisuutta NYPD:n skootteripoliiseihin liittyen. Myös työkalupussi sisältöineen vaikuttaa alkuperäiseltä.

1971 Eibar-Lambretta Li 150 Special NYPD

Poliisiskootteri on listattuna RM Sotheby'sin Cliveden House -huutokaupassa ja sen hinnan arvioidaan pyörivän 10 000–20 000 punnan (n. 12 000–24 000 euroa) paikkeilla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat