25.6.2022

Huutokauppahelmet – Porsche 219, ihan täysi traktori

Porsche traktori 219 huutokauppa maatalous työkone

Historian kuriositeetteihin kuuluu ajanjakso 1956–1963, jolloin valmistettiin myös Porschen traktoreita. Jopa urheiluautojätti muistelee ajanjaksoa pilke silmäkulmassa.

Jos joskus karkeakäyntisestä dieselautosta vitsaillaan, että ihan täysi traktori, niin tällä kertaa tutustumme aitoon työkoneeseen. Porsche-Diesel Standard Star 219 oli malliston kaksisylinteristen traktorien huippumalli ja mielenkiintoinen osa historiaa.

Ferdinand Porschen suunnittelutoimisto kehitteli useita traktorimalleja jo ennen toista maailmansotaa. Ensimmäisten mallien jälkeen käyttövoimaksi valittiin diesel, mutta idea jäi sotavuosien ajaksi kokeiluasteelle. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiötä puolestaan kiellettiin valmistamasta traktoreita.

Porsche traktori 219 huutokauppa maatalous työkone

1954 Mannesmann laajensi toimintaansa traktoreiden valmistamiseen. He hankkivat Porschen dieselmoottorin oikeudet ja Allgaierin traktorirungon suunnitelmat. Näin perustettiin Porsche-Diesel Motorenbau, jolle rakennettiin tehdas Friedrichshafeniin vanhaan Zeppelin-tehtaaseen. Vuosina 1956-1963 rakennettiinkin yli 125 000 traktoria yksi-, kaksi-, kolmi- ja nelisylinterisinä malleina.

Ferdinand Porsche itse kuvaili traktoreitaan "yhdeksi parhaimmista suunnittelutöistäni". Porsche-Dieselin rakentamista traktoreista on pidetty, sillä ne olivat aktiiviurallaan hyviä ja luotettavia työkoneita. Ne ovat myös mainio vastanuotti Ferruccio Lamborghinin tavalle tehdä asioita, sillä hän laajensi traktoreista autonvalmistukseen 1963.

Porsche traktori 219 huutokauppa maatalous työkone

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1962 Porsche Standard Star 219

Korinumerolla 219/3772 valmistettu huutokaupattava traktori on Porsche-traktorien kaksisylinteristen mallien huippuversio, joita valmistettiin noin 6 700 kappaletta. Asema kaksisylinteristen huipulla kuuluu 1,75-litraiselle ilmajäähdytetylle moottorille ja 30 hevosvoiman tehoille.

Käytössä on perusvaihteiden lisäksi alennusvaihteisto. Useimpien Porsche-traktoreiden tapaan moottorin ja vaihteiston kytkentä tapahtuu hydraulisesti, joten vaihtaessa ei tarvita kytkinpoljinta. Designin takana on ollut ajatus vähentää vaihteistoon kohdistuvaa rasitusta ja ettei kytkimen käyttöä tarvitsisi välttämättä opetella maataloustöissä.

Porsche traktori 219 huutokauppa maatalous työkone

Karmiininpunainen traktori on entisöity ja kermanvalkeat vanteet ovat saaneet uudet renkaat. Goodwood Festival of Speedin yhteydessä järjestettävässä Bonhamsin korkean profiilin huutokaupassa myytävän traktorin hinnaksi on arvioitu 10 000 – 15 000 puntaa, eli noin 15 000 euroa.

Lähde ja kuvat: Bonhams Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat