27.6.2020

Huutokauppahelmet – Porsche-harrastajan paratiisi

Porsche-harrastajan paratiisi - RM Sotheby's

Tuleva RM Sotheby’s -verkkohuutokauppa on melkoinen Porsche-harrastajan paratiisi satoine erikoisine ja harvinaisine keräilyesineineen. Mukana on myös pisteosia.

Huutokauppahelmenä Porsche-harrastajan paratiisi viittaa tässä tapauksessa RM Sotheby’sin kaksiosaiseen verkkohuutokauppaan ”A Lifetime of Porsche Memorabilia”, joista ensin käsitellään tietenkin ”Part 1”. Yhteensä kahdessa huutokaupassa tarjotaan yli 450 Porscheen liittyvää kohdetta ilman pohjahintaa ja näistä noin puolet on tarjolla verkkohuutokaupan ensimmäisessä osassa. Ensimmäisen osion huutaminen alkaa 22. kesäkuuta ja päättyy portaittain kahden minuutin välein 29. ja 30. kesäkuuta 2020.

Porsche 356 Pre-A Banjo Steering Wheel - RM Sotheby's

Kokoelma koostuu yksityishenkilön koko elämän kestäneestä keräilystä. Mukana on tehtaan yrityslahjoja ja mainostuotteita, tulosteita, myyntiesitteitä, teknistä kirjallisuutta, lehdistömateriaaleja, joitakin pisteosia sekä Porschen leluja ja pienoismalleja. Näin isommassa mittakaavassa näitä kohteita tutkiessa pääsee kiinni erääseen mielenkiintoiseen aspektiin. 

Loppuviimein markkinointimateriaali kertoo yllättävän paljon yrityksestä – erityisesti jos kehitystä voi seurata useamman vuosikymmenen ajalta. Porsche on onnistunut, autonvalmistuksen lisäksi, markkinoinnissaan erinomaisesti, josta menestys myyntimäärinä kertoo. Esittelemme tässä pienen osan näistä värikkäistä ja monimuotoisista huutokauppakohteista.

Porsche Silk Scarf - RM Sotheby's

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Porsche-harrastajan paratiisi – RM Sotheby’s

Aloitamme 1950-luvulta Porschen silkkihuivin ääreltä. Värikäs sinivihreä silkkihuivi on Ilmeisesti vuodelta 1955 ja sopii erityisesti vanhemman Porschen harrastajalle täydellisesti. Hämmentävän hyvin värikylläisyytensä säilyttänyt huivi on huudettavissa hinta-arviolla 300 - 350 dollaria.

Porsche Ceramic Plates - RM Sotheby's

Porschen värikkäästä markkinoinnista puhuttaessa tulee mieleen 1960-luvun värikkäät maalaukset ja julisteet. Ulmer Keramik on tallentanut tätä taidetta käsin maalattuna porsliinilautasten pintaan. Muodostaan huolimatta nämä lautaset on tosin tarkoitettu koriste-esineiksi eikä suinkaan illallispöytään ja hinta-arvio koko setille onkin 1500 - 2500 dollaria.

Porsche Wine Bottle Holder - RM Sotheby's

Toisaalta löytyy julisteisiin verhottua viinipullopakkausta. Mitä ilmeisimmin tämä sisälsi aikanaan myös viinipullon, mutta se lienee jo aikapäiviä sitten juotu. Siitä huolimatta 1960-luvun pakkaus on hauska ja ilahduttava koriste-esine. Hinta-arvio on tosin 600 - 900 dollaria.

Distler Electro-Matic 7500 - RM Sotheby's

Porschen leluista puhuttaessa Nürnbergistä kotoisin oleva Johann Distler KG nousee välittömästi pinnalle. Valmistajan hienoin tuote oli Electro-Matic 7500, joka muistutti häikäilemättä Porschen 356 cabriolet -avomallia. Näistä kaikkein harvinaisimmat oli varustettu rekisterikilvellä, jossa luki ”Porsche” ja näitä myytiin ainoastaan Porschen silloisen museon myymälässä. Leikkikaluksi jo liiankin hieno punainen Electro-Matic 7500 on arvioitu välille 1250 - 1750 dollaria.

Eräs kohteista on Porschen väri- ja verhoilukansio 1980-luvulta, jonka suunnitteli Makio Hasuike. Hasuike työskenteli Seikolle ennen kuin perusti oman yrityksensä Milanoon. Läpikuultavasta muovista muotoiltu salkku kuvastaa vahvalla tavalla 80-luvun tunnelmaa. Salkun sisältä löytyvien kansioiden maali- ja verhoilumateriaalinäytteet voivat olla arvokkaita esimerkiksi tuon aikakauden Porschea entisöivälle. Hinta-arvio on 400 - 500 dollaria.

Porsche Panamericana IAA Press Kit - RM Sotheby's

Monelle koko Porsche Panamaricana saattaa tulla uutisena, mutta sen täydellinen lehdistömateriaali on melkoisen erikoinen ja harvinainen tarjous. Kyseinen varsin futuristinen auto rakennettiin kunnianosoituksena Ferdinand Porschen 80-vuotisjuhlalle ja se esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 1989. Lehdistömateriaalin mukana toimitettiin pienoismalli koossa 1:43, jotta mielenkiintoiset muodot todella valkenivat lehdistön edustajille ja nyt tuo koko kattaus on tarjolla hinta-arviolla 300 - 400 dollaria.

A Man and His Ideas - RM Sotheby's

Myös viimeinen nostomme liittyy Ferdinand Porschen syntymäpäiviin, sillä hänen kunniakseen luotiin kirja ”A Man and His Ideas” vuonna 1977. Julkaisua ei kuitenkaan voinut ostaa kaupasta, vaan sitä painettiin pieni erä jakoon merkin uskollisille harrastajille sekä joillekin autoalan toimittajille. Mukana toimitettiin kolme julistetta sekä tyhjä muistivihko omien ideoiden tallettamiseen. Hinta-arvio on 250 - 350 dollaria.

Pienenä varoituksen sanana on kuitenkin huomautettava, että huudetut kohteet on noudettava Indianasta, Yhdysvalloista viikon sisällä huutokaupan päättymisestä. RM Sotheby’s ei pakkaa ja lähetä kohteita, vaan koko työ on täysin ostajan vastuulla. Valitettavasti Porsche-harrastajan paratiisi on hieman kaukana täältä pohjoisesta.

Teksti: Henri Posa, Kuvat ja lähde: RM Sotheby’s

Luetuimmat