13.11.2021

Huutokauppahelmet – Subaru Impreza P1

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Unohda heti kättelyssä maineikas WRX STi, sillä Subaru Impreza P1 on parempi. Toisaalta tämä tuote on myös selvästi harvinaisempi.

Japanista laivattiin harmaiden markkinoiden kautta kaikkialle Eurooppaan, mutta erityisesti Ison-Britannian saarelle, suorituskykyisiä Subarun malleja. Kaikille kertalaakista jauhot suuhun lyönyt Subaru Impreza P1 oli japanilaisvalmistajan vastaus tähän toimintaan.

Subaru työllisti menestyksekkäistä rallin maailmanmestaruussarjan autoistaan tunnetun Prodriven valmistamaan kerralla rittävän hyvä katuauto selittämään asiakkaille, miltä ralliauton ajaminen voisi tuntua. Mikäli tämä kuulostaa vain markkinointijargonialta, niin itse Richard Burns sanoi: “paino ja tuntuma on jopa parempi kuin RB5:ssä… suorilla se on yhtä nopea kuin ralliauto… vastaa ohjaukseen paremmin, mutta minkäänlaista epämääräisyyttä ei esiinny.”

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Jokaikinen P1 oli maalattu samaan siniseen “Sonic Blue” -sävyyn. Kallistuksenvakaajat, jouset ja iskunvaimentimet olivat tavallista jäykempiä ja auton sisältä löytyi Prodriven logoilla varustetut kuppi-istuimet, Momon ratti sekä lyhyemmällä liikeradalla ja lyhyemmällä välitykellä varustettu vaihteisto. Moottori tarjosi vähintäänkin valmistajan kotimaan herrasmiessäännön mukaiset 280 hevosvoimaa.

Monella tapaa jokin alkupään yksilöistä edustaa parhaimmalla tavalla sitä mistä Imprezan rallisukuisissa versioissa on kyse. Toki Imprezan 22B tarjoaa enemmän potkua, mutta se ei ole samalla tavalla suoraan rallitallin valmistama. Hieno auto kiistatta sekin.

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Vain 500 kappaletta P1-malleja valmistettiin alkujaan, vaikka lopulta tuotantomäärä olikin 1000 yksilöä. Vielä tänäkään päivänä markkinoilla ei ole liikaa autoja, jotka selvittäisivät kotimaisen mutkatiepätkän routakuoppineen selvästi nopeammin kuin tämä P1. Toyotan GR Yaris on kylläkin sopiva haastaja.

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Tämä kyseinen huutokaupattava vuosimallin 20000 Subaru Impreza P1 on luonnollisesti maalattu samaan Sonic Blue -sävyyn kuin kaikki muutkin yksilöt. Sisätilat yhdistelevät sinistä ja harmaata kangasta sekä Alcantaraa. Tämä hyvin alkuperäiskuntoinen yksilö on säilynyt hienosti.

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Aikaisempia omistajia on vain kaksi kappaletta ja 85 185 mailia (137 000 km) ajettu yksilö on käynyt läpi täydellisen moottorin uudelleenrakennuksen 47 600 mailin (76 600 km) kohdalla vuonna 2005. Auton historian, ja ulkonäön, tutkailu paljastaa tämän yksilön säilyneen hyvin alkuperäisenä ilman suuria muutoksia. Se on varsin poikkeuksellista.

Sininen maalipinta kaikkinen yksityiskohtineen on hienossa kunnossa ja samoin on OZ:n valmistamien kevytmetallivanteiden laita. Ainoastaan etupuskuri irvistää hieman ajovalojen alta, mutta tämäkään ei ole merkittävä asia.

Sisätilojen puolella on muistettava kyseessä olevan rallikäyttöön tarkoitettu Subaru. Materiaalit ovat varsin muovisia, mutta pääosin kaikki istuu asiallisesti. Mustanpuhuvien sisätilojen yksityiskohdista löytyy ulkokuoren sinistä, mutta myös kontrastivärinä toimivaa punaista.

Pohjan puolella on jälkiä Ison-Britannian talvista. Alustan komponenteista löytyy luonnollisesti pintaruostetta, mutta tämän lisäksi joistakin nostokorvakkeista on havaittavissa hieman merkityksellisempääkin ruostekohtaa. Asialle olisi ehkä piakkoin tehtävä jotakin.

2000 Subaru Impreza P1 – The Market

Autosta on kuitenkin selvästi pidetty oikein hyvää huolta. Viimeisen vuosikymmenen aikana sillä on ajettu vain noin 10 000 mailia (16 100 km). Auton mukana tulee hyvin kattava huoltohistoria tositteineen. Lisäksi omistaja saa alkuperäiset ohjekirjat sekä 2 kappaletta auton avaimia. Katsastus on voimassa 11.11.2022 asti.

Kyseessä on yksi vain 1000 koskaan valmistetusta, hyvin erityisestä, autosta. Lisäksi tämä numeron 328 Subaru Impreza P1 edustaa ensimmäistä 500 auton erää, joka tekee siitä vieläkin haluttavamman. Tähän nähden 25 000 - 35 000 hintapyynti kuulostaa hyvinkin asialliselta.

Teksti: Henri Posa, kuvat ja lähde: The Market by Bonhams

Luetuimmat