18.11.2021

Ioniq Seven eli eräänlainen autonomisesti sähköllä liikkuva, itse itsensä siivoava olohuone

Ioniq Seven

Hyundain konseptimalli on erikoinen, mutta samalla todella trendikäs. Se on täyssähköinen kaupunkimaasturi, joka palauttaa sopivasti mieleen myös autonomisen ajamisen utopiaa.

Ioniq Seven esiteltiin vastikään Los Angelesin autonäyttelyssä. Konseptimalli on varsin erikoinen, ja oikeastaan hyvin rohkeaksikin luonnehdittava ilmestys, niin kuin konseptiauton toki tavallaan kuuluukin olla. Seven on ensimmäinen Ioniq-brändin alainen näkemys suv-autosta. Etenkin keulassa on nähtävissä Ioniq-muotokieltä Parametric Pixel -etuvalojen muodossa. Seven on iso auto, mutta ottaen huomioon vaikka Moottorin käyttötestiauto Ioniq 5:n muotoilun rohkeuden, jotain tällaista voi olla odotettavissa myös tulevaan, varmaankin vähän realistisempaan Ioniq -crossoveriin.

Seven on Hyundain termiväännöksen mukaan SUEV eli Sport Utility Electric Vehicle. Konsepti rakentuu Electric-Global Modular Platform -alustalle, joka on valmistajan sähköautoilleen pyhittämä perusrakenne. Auton akseliväli on 3,2 metriä, mikä vastaa osapuilleen S-sarjan Mercedeksen pitkän akselivälin versiota.

Vaikka Sevenin kohdalla liikutaankin vielä tässä vaiheessa kohtuullisen utopistisilla vesillä, ilmoittaa valmistaja sille toimintamatkan – 480 kilometriä – sekä 350 kilowatin laturilla 20 minuutissa 10:stä 80 prosenttiin hoituvan latauksen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tervetuloa itse itsensä siivoavaan olohuoneeseen

Ioniq Sevenin sisätiloja kuvailevat todellakin parhaiten sanat olohuone, tai valmistajan itse käyttämä ”lounge”. Sisältä löytyy kojelaudasta perään asti ulottuva tasainen lattia. Ovet ovat suurikokoiset ja karmittomat, eikä B-pilaria ole häiritsemässä kulkua yhtään mihinkään.

Istuimet eivät ole Sevenin matkustamossa lainkaan perinteisessä rivikonfiguraatiossa. Koska auto on osan ajasta täysin autonomisesti kulkeva, ei edes kuljettajan istuimen tarvitse olla menosuuntaan. Nojatuolityyppiset etuistuimet ovat liikuteltavat, mutta takapenkkien virkaa toimittaa kaarisohva. Näin matkustamosta saa tehtyä mukavan seurusteluryhmän. Mikäli kuljettaja haluaa ottaa ohjat käsiinsä, on hänellä ohjauspyörän sijaan käytössään istuimesta esiin tuleva ohjaussauva. Viihdetarjonnan puolella tässä olohuoneessa on esimerkiksi Vision Roof, eli panoraamalasikatto, jolle voidaan heijastaa erilaista sisältöä. Varusteita voidaan myös räätälöidä yksittäisten matkustajien omien tarpeiden mukaan.

Ioniq Seven

Siisteyttä, puhtautta ja terveyttä on niin ikään mietitty Sevenin olohuoneen suunnittelussa. Hygiene Airflow -ilmastointijärjestelmä ohjaa sisäilman vaihdon siten, ettei sama ilma kiertäisi kaikilla matkustajilla, ja se myös erottelee etu- ja takamatkustajille omat ilmastointivyöhykkeet. Materiaaleissa painotetaan kierrätystä ja vastuullisuutta. Kupariset pinnat eivät kerää likaa, verhoilu on antibakteerista, ja autosta löytyvät UVC-valot, jotka desinfioivat matkustamon bakteereista ja viruksista ajon jälkeen. Myös matkustajien henkilökohtaisille tavaroille tarkoitetut lokerot pitävät sisällään desinfiointitoiminnon. Usko tai älä, Seven pyhkii jopa…

Ioniq Seven

…matkustajien kengät.

Itse itsensä siivoava Ioniq Seven on kiistatta jokaisen perheenäidin unelma-auto. Sitä se on todella myös perheenisille, sillä ennakkotietojemme mukaan olohuoneen kalusteita ei tarvitse itse koota.

Lähde ja kuvat: Hyundai Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat