7.7.2020

Kansainvälinen ajokortti kännykällä – tilaus suoraan sovelluksen kautta

Kansainvälinen ajokortti

Nyt on mahdollista tilata kansainvälinen ajokortti kännykällä papereiden postittamisen sijaan. Aivan kaikille suomalaisille Autoliitto ei voi korttia kuitenkaan kirjoittaa.

Autoliitto on kehittänyt kansainvälisen ajokortin hakemiseen perinteisten tapojen lisäksi mobiilisovelluksen, joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa tilausprosessia. Veloitukseton sovellus on nyt ladattavissa sekä Googlen Play -kaupasta että Applen AppStoresta. Klikkaamalla linkkejä pääsee suoraan sovelluksen sivulle kussakin kaupassa tai vastaavasti sen voi etsiä sovelluskaupasta hakusanalla "Kansainvälinen ajokortti".

Kansainvälinen ajokortti on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista, jonka sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Moottori muistutti viimeksi toukokuussa 2019 kyseisen dokumentin merkityksestä kertomalla lyhyesti mihin sitä tarvitaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansainvälinen ajokortti kännykällä

Kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeus on Suomessa Autoliitolla, joka tarkistaa hakijan ajo-oikeuden Traficomilta ennen kortin kirjoittamista. Tähän saakka kortti on voitu hakea täyttämällä hakemuslomake ja toimittamalla passikuva sekä ajokortin valokopio Autoliittoon joko postitse tai käymällä paikan päällä. Nyt sama voidaan tehdä edellä mainitun sovelluksen kautta.

Nyt on siis mahdollista tilata kansainvälinen ajokortti kännykällä ja vieläpä varsin helposti, sillä sovellus opastaa kortin tilaajan askel askeleelta prosessin läpi. Tilaaja näkee helposti muun muassa, kumpi kansainvälinen ajokortti – vuoden 1968 vai 1949-tieliikennesopimuksen mukainen – kohdemaassa käy. Sovellus kertoo toki myös mikäli kumpikaan ei kelpaa kohdemaassa.

Myös korttiin kelpaavan valokuvan ottaminen onnistuu sovelluksessa tai tilaukseen voi liittää jo valmiiksi digitaalisessa muodossa olevan kuvan. Kasvokuvaa varten näytöllä on kehys helpottamassa vaatimukset täyttävän valokuvan ottamista. Lopuksi asiakas voi valita, haluaako kortin toimitettuna kotiin postitse vai noutaako sen itse Autoliitosta ja myös kortin maksu onnistuu suoraan sovelluksesta verkkopankin kautta.

Korttia ei kaikille

Kansainvälisiä ajokortteja on kirjoitettu reilusti yli 10 000 kappaletta vuodessa ja suunta on ollut ylöspäin. Kasvu johtuu siitä, että suomalaiset matkustavat aiempaa enemmän ja yhä kaukaisempiin ja eksoottisempiin maihin, joissa halutaan myös ajaa autoa tai vaikka skootteria. Koronapandemia luonnollisesti katkaisi korttien kysynnän väliaikaisesti, mutta matkailun elpyessä myös korttien kysyntä kasvaa.

Kaikille suomalaisille ei Autoliitto voi kuitenkaan korttia kirjoittaa, vaikka ajo-oikeus olisikin voimassa.

– Esimerkiksi toisessa EU- tai ETA-maassa asuva suomalainen, jolla on suomalainen ajokortti, ei voi saada kansainvälistä ajokorttia kauttamme, vaan se pitää hakea vakituisen asuinmaan korttia myöntävältä taholta, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

Toisaalta mainittujen alueiden ulkopuolella pysyvästi asuva, ja suomalaisen ajokortin omaava, voi kansainvälisen ajokortin Autoliitolta saada. Paikallisen kansallisen ajokortin hankkiminen kannattaa kuitenkin punnita kyseisessä tilanteessa.

– Jos vakituinen asuinpaikka on puolestaan esimerkiksi Thaimaassa tai Yhdysvalloissa, me voimme kirjoittaa kansainvälisen ajokortin. Toki jossakin vaiheessa pysyvästi ulkomailla asuville tulee eteen kansallisen ajokortin hakeminen asuinmaassaan.

Lähde ja kuva: Autoliitto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat