18.5.2023

Karavaanarin ABC: Oma auto hankinnassa, nämä lisävarusteet tarvitset

Adria Matrix

Perusvarusteet eivät aina riitä, kun omaa matkailuautoa tai -vaunua on hankkimassa. Listasimme tärkeimmät lisävarusteet, joita matkailuajoneuvojen varustelistoilta ei yleensä vakioina löydy.

Karavaanari ja karavaanariksi aikova tarvitsee monenlaisia lisävarusteita, mitä ei matkailuvaunujen ja -autojen perusvarustelistoilta löydy. Ohessa listaa tärkeimmistä lisävarusteista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polkupyöräteline

Jos haluat leiriytyessäsi liikkua polkupyörällä, tarvitset polkupyörätelineen. Erillinen teline, joka kiinnitetään matkailuauton perään on kaikkein paras ratkaisu. Matkailuvaunussa pyörätelineen voi asentaa aisan päälle, kunhan sen ja pyörien vaikutus aisapainoon huomioidaan. Sähköpyörät ovat myös tavallisia luomupyöriä painavampia, ne painavat yleensä yli 20 kiloa per pyörä, joten tämän on hyvä huomioida telinettä ja sen kiinnitystä valitessa.

Ilmastointilaite

Ilmastointilaite yleistyy suomalaisissa kodeissa, miksi se ei yleistyisi myös matkailuautoissa ja -vaunuissa. Kesät voivat olla Suomessakin hyvinkin kuumia ja ilmastointilaite helpottaa oleskelua ja nukkumista matkakodissa. Jos matkoillaan suuntaa Keski- ja Etelä-Eurooppaan, ilmastointilaitteen merkitys on entistä suurempi.

Led-valot ja valaistus

Led-valot eivät ole vielä kaikissa matkailuajoneuvoissa vakiovarusteena, vaikka niiden käyttö yleistyy koko ajan. Led-valot ovat pieni kustannus, mutta niillä pystyt säätämään matkakodin valaistusta merkittävästi itselle miellyttävään suuntaan. Hyvin suunniteltu valaistus tuo merkittävästi asumismukavuutta. Led-valot eivät myöskään kuluta paljoa sähköä. Jos olet esimerkiksi lukutoukka, valaistus kannattaa miettiä myös siten, että valaistus on kunnossa myös lukemista ajatellen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aurinkopaneeli

Aurinkopaneeli antaa matkustamiseen paljon vapautta, kun sähkön suhteen pystyy olemaan omavaraisempi. Paremmat paneelit ohjainyksiköineen maksavat muutamasta sadasta eurosta ylöspäin ja niiden asennus puolestaan joitain satasia. Noin tuhannella eurolla saa jo erittäin toimivan ratkaisun aurinkosähkön hyödyntämiseen matkakodissaan. Aurinkosähkö on myös alkuinvestoinnin jälkeen ilmaista.

Peruutuskamera

Peruutuskamera on varsinkin pitkissä ajoneuvoissa ehdoton varuste, sen avulla auton peruuttaminen on huomattavasti helpompaa. Kamera kannattaa asentaa myös niin, että napin painalluksella sen saa päälle, jolloin sen kuvaa ja auton peräylitystä voi seurata myös eteenpäin ajaessa. Tarpeeksi laajalla kuvalla varustettu ja riittävän ylös sijoitettu kamera toimii yleensä silloinkin, vaikka perässä olisi pyöräteline ja polkupyörät. Kameraa hankkiessa tärkeää on nimenomaan varmistaa, että se on myös täysin toimiva muiden lisävarusteiden, kuten esimerkiksi pyörätelineen kanssa.

Tukijalat

Isossa matkailuautossa tukijalat ovat mukavuustekijä, auto ei huoju jokaisella askeleella, minkä auton sisällä ottaa. Vähintään takatukijalat ovat tarpeelliset eritoten silloin, kun matkailuautossa on pitkä peräylitys, mutta aina parempi, jos tukijalan ottaa matkailuauton jokaiselle kulmalle.

Tukijalkoja on käsisäätöisiä, sekä hydraulisesti toimivia, jotka laskeutuvat alas ja nousevat ylös napin painalluksella. Hydrauliset järjestelmät myös säätävät auton samalla automaattisesti suoraan. Mekaanisten käsisäätöisten tukijalkojen käyttö on vähän vaivalloisempaa, mutta toisaalta niiden hinta, muutamia satasia, on huomattavasti alhaisempi kuin hydraulisten järjestelmien, jotka maksavat useita tuhansia euroja asennettuna. Sähkökäyttöiset tukijalkasarjat maksavat reilu 2 000 euroa ilman asennusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Markiisi ja etuteltta

Matkailuajoneuvon oleskelutila kasvaa merkittävästi, kun siihen hommaa markiisin. Myös etuteltta vaunun kausipaikalla ajaa hyvin saman asian. Markiisin tai etuteltan alle saa tavaroita myös säältä suojaan. Kun mukaan hankkii hieman ulkokalustetta ja vaikka grillin, markiisin katveessa voi nauttia kauniista kesäillasta ruokaillen ja aikaa viettäen. Markiisia valitessa kannattaa valita myös sellainen versio, mikä kestää myös enemmän tuulta.

Lisävarusteita loputon määrä

Lisävarusteita matkailuajoneuvoihin on saatavilla lähes niin paljon kuin mielikuvitus vain riittää. Jokaisen matkailijan kannattaa miettiä, mitkä varusteet ovat itsensä kannalta ne kaikkein tärkeimmät. Tässä auttaa se, että miettii omaa arkeaan matkailuajoneuvossa ja sitä, mihin sillä matkustaa. Tällöin matkailuajoneuvoon saa hankittua juuri ne itseään hyödyttävät lisävarusteet kaikkein parhaiten. Myös vuodenajat, milloin vaunulla tai autolla matkailee, kannattaa huomioida lisävarusteita hankkiessa.

Teksti Manu Tuppurainen Kuvat Moottorin arkisto

Karavaanarin ABC -juttusarjassa perehdytään matkailuautojen -ja vaunujen sekä karavaanielämään harrastusta aloittavan harrastajan näkökulmasta.

Luetuimmat