23.11.2020

Käytetyt erikoisuudet – Fiat Panda Fire

Fiat Panda Fire - Tori.fi

Fiat Panda Fire on enemmän kuin sympaattinen ja menestyksekäs automalli, sillä myös moottori on merkittävä. Tänä vuonna Fire jäi ainakin toistaiseksi historiaan.

Fiat Panda Fire viittaa varsin tarkasti tämän automallin tiettyyn moottorityyppiin, tai oikeammin moottoriperheeseen. Tässä Fiat Panda tarkoittaa Giorgetto Giugiaron piirtämää, maaliskuussa 1980 Geneven autonäyttelyssä esiteltyä, pientä A-segmentin autoa. Tuota ensimmäisen sukupolven autoa valmistettiin uskomattomasti peräti 23 vuotta ja 4,5 miljoonaa yksilöä.

Ensimmäinen niin sanottu kasvojenkohotus tehtiin mallivuodelle 1986 ja tuossa yhteydessä moottoriksi päivitettiin F.I.R.E. eli Fully Integrated Robotized Engine. Täysin integroitu ja robotisoitu moottori ei suinkaan viitannut venttiilikoneiston asukkeihin, vaan tuotantolaitoksen pitkälle vietyyn automaatioon. Ihmisten osuus, ja siten valmistusvirheiden riski, oli minimoitu.

Fiat Panda Fire - Tori.fi

Näitä Fire-moottoreita käytettiin lähinnä pienehköissä automalleissa ja Fiat Panda Fire on tästä erinomainen esimerkki. Fire-moottoreita asennettiin miljooniin valmistuneihin automalleihin usealla eri litratilavuudella noin 0,8 litrasta aina lähes 1,4 litraan saakka sekä 8- että 16-venttiilisellä kannella. Autoharrastajat pitivät moottorin terävästä kaasuvasteesta ja mekaanikot arvostivat yksinkertaista rakennetta huollettavuuden kannalta.

Viimeinen Fiatin Fire-moottori valmistui 7. Toukokuuta 2020. Tarinalle sopivasti Fiat Pandan nykyinen, eli kolmas, sukupolvi oli eräs viimeisistä automalleista, joka oli saatavilla Fire-moottorilla. Muut autot, jotka tarjosivat tuoreimman sukupolven 1,2- ja 1,4-litraista Fire-moottoria olivat Fiat 500, 500L sekä Tipo.

Fiat Panda Fire - Tori.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Fiat Panda Fire

Jutun Fiat Panda Fire löytyy Lounais-Suomesta. Kyseessä on tarkemmin syyskuussa 1987 käyttöönotettu 1,0-litraisella moottorilla varustettu Fiat Panda 1000 CL Fire. Kyseessä on siten varsin varhainen, mallipäivitystä seurannut, uusin moottorein varustettu auto.

Tuo 1000 Fire -moottori tarkoittaa 35 kilowatin, eli 47 hevosvoiman, huipputehoa. Voimansiirrosta etupyörille vastaa nelivaihteinen käsivalintainen vaihteisto. Suorituskyvystä ei kannata kauheasti puhua muuta kuin että auto jaksaa kavuta myös ylämäkiä.

Fiat Panda Fire - Tori.fi

Todellisuudessa Pandan omamassa on vain noin 700 kilogrammaa ja terävällä kaasuvasteella se saattaa tuntua ohikiitävän hetken ajan jopa lähes innokkaalta. Pienen auton kokonaismitta on vain noin 3,4 metriä.

Yksilön punaisessa värissä on hieman tummempana liilaan taittavana sävynä jopa hento ripaus punaviiniä. Vaaleat teipit luovat kontrastia maalipinnalle ja suurehkoille mustille muoviosille. Vanteetkaan eivät ole tarkemmin katsottaessa täysin tavanomaiset pellit.

Fiat Panda Fire - Tori.fi

Sama väriteema jatkuu ilahduttavasti myös sisätilojen puolella. Pandan ohjaamossa on näkyvillä runsaasti maalattuja peltiosia, johon musta muovi ja kankainen vaaleaa verhoilu sopii hienosti. Myynti-ilmoitus mainitsee myös kabiinista löytyvän soittimen.

Edellinen katsastus on suoritettu menestyksekkäästi kesäkuussa 2020, joten ajoaikaa on runsaasti. Mittarilukemaksi on ilmoitettu 102 000 kilometriä, eli senkin puolesta ajoaikaa pitäisi riittää. Sympaattisen sankarin suosio on jo kasvussa eikä Fire-moottorin tuotannon päättyminen ainakaan heikennä sen nostalgia-arvoa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi

Luetuimmat