2.8.2021

Käytetyt erikoisuudet – Plymouth Valiant

Käytetty erikoisuus – Plymouth Valiant

Mikkelissä ensimmäiselle omistajalle vuonna 1965 luovutettu Plymouth Valiant on nyt myynnissä alkuperäisen kauppakirjan ja rekisteriotteen kanssa.

Plymouth Valiant toimi esimerkkinä siitä, miten Yhdysvalloissakin yritettiin suunnata hieman pienempien autojen valmistukseen. Volkswagenin sympaattinen Kupla marssi markkinoille saavuttaen valtavan suosion. Jotain oli tehtävä.

Vuonna 1957 Chryslerin silloinen johtaja Lester L. Colbert perusti toimikunnan uuden automallin kehittämiseksi. Alkuun nimenä toimi vuoden 1955 konseptin mukaan Falcon, mutta nimi vaihtui pian muotoon Valiant. Se tarkoittaa urheuden osoittamista. 

Plymouth Valiant – Tori Autot
Valiant rekisteröitiin kuudelle hengelle. Se oli suosittu myös taksikäytössä.

Valiant esiteltiin lokakuussa 1959 autonäyttelyssä (British International Motor Show) Lontoossa. Se tuli siis markkinoille vuosimallina 1960 täysin omana, uutena brändinään. Se siirrettiin Plymouthin alle jo seuraavalle mallivuodelle, mutta tämänkin jälkeen brändäyksen kanssa sekoiltiin hieman vuodesta ja myyntimaasta riippuen. 

Vuonna 1963 autolle esiteltiin 13 millimetriä aiempaa lyhyemmällä akselivälillä varustettu toinen sukupolvi. Ne rekisteröitiin yhtenäisellä sohvamallisella etuistuimella kuudelle henkilölle. Tavarasäiliöönkin jäi silti vielä reilusti tilaa.

Plymouth Valiant – Tori Autot
Toisen sukupolven Plymouth Valiant oli hetkittäin sekä Suomen edullisin että suosituin Yhdysvalloista tullut automalli.

Tämä osui sopivasti, sillä Suomen autotuonti vapautui vuonna 1962. E-segmenttiä hallitsivatkin Yhdysvalloissa kompakteiksi nimetyt automallit, joista kaikkein edullisin oli juurikin toisen sukupolven Plymouth Valiant. 

Tämä teki siitä myös suosituimman jenkin. Itse asiassa Valiant oli varsin suosittu myös taksikäytössä. 

Plymouth Valiant – Tori Autot
Toisen sukupolven Valiant säilyi tuotannossa vuoteen 1966 asti, mutta Valiant näki vielä kaksi sukupolvea lisää.

Sen sisarmalli on Dodge Dart. Moni tuntee myös samalle perustalle tehdyn fastbackin, jota myytiin nimellä Plymouth Barracuda. Tätä pidetään jopa ensimmäisenä pony-autona.

Toista sukupolvea valmistettiin vuoteen 1966 saakka. Lopulta Valiant näki neljä sukupolvea, joista viimeisimmän valmistus loppui vuonna 1976. Uudessa-Seelannissa tosin jatkettiin aina 80-luvun puolelle saakka. 

Plymouth Valiant – Tori Autot
Tämä myynnistä löytynyt Valiant on alkuperäinen Suomi-auto ja siten osa maamme liikkumisen historiaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Plymouth Valiant

Alkuperäisenä Suomi-autona myytävä toisen sukupolven Plymouth Valiant kerrotaan otetun käyttöön 30. marraskuuta 1964. Olisiko tämä sitten ollut autoliikkeen nimiin. Tämä yksilö on luovutettu Mikkelissä 27. huhtikuuta 1965 ja sekä alkuperäinen kauppakirja että rekisteriote on yhä tallessa. 

Tämä Valiant on museorekisteröity lokakuussa 2009. Edellinen katsastus on toukokuulta 2020. Mittarilukemaksi on ilmoitettu 58 000 kilometriä. 

Plymouth Valiant – Tori Autot
Valkoinen kuusisylinterisellä rivimoottorilla varustettu kompakti on museorekisteröity 2009.

Moottorina on 2,8-litrainen kuusisylinterinen vapaasti hengittävä rivimoottori. Suurin teho on 75 kilowattia (101 hevosvoimaa) ja vääntöä on tarjolla yli 200 newtonmetriä varsin alhaiselta kierrosluvulta alkaen. Voima välitetään taka-akselille kolmipykäläisen manuaalivaihteiston kautta.

Toinen sukupolvi oli jo ensimmäistä miedompi painos eikä valkoinen ulkokuori näytä kovin räväkältä. Alla pyörivät värikoodatut vanteet ovat hieno yksityiskohta kiiltävin Valiantin logoin merkityin pölykapselein. 

Plymouth Valiant – Tori Autot
Blaupunktin radio on komea yksityiskohta punaisenpuhuvissa sisätiloissa.

Tälle luodaan sopivan räiskyvää kontrastia kirkkaanpunaisin sisätiloin. Istuimien, lattiamattojen, ovipahvien ja ratin lisäksi myös kojelauta on samassa värissä. Varustelu kattaa komean Blaupunktin radion.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat