11.1.2021

Kiinteistöliitto: luvaton pysäköinti rehottaa taloyhtiöiden pihoilla

pysäköinti 2021

Kiinteistöliiton mukaan ongelman taustalla on uusi tieliikennelaki ja ongelma on vaikein isoimpien kaupunkien keskeisillä paikoilla sijaitsevien taloyhtiöiden pysäköintialueilla.

Taloyhtiöiden pihoilla rehottaa luvaton pysäköinti, joka on pahentunut sitten viime kesän ja uuden tieliikennelain. Kiinteistöliiton mukaan uusi laki on johtanut hankaliin pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla, koska tieliikennelaki ei sisällä säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa. Tämän vuoksi yksityiset alueet, kuten taloyhtiön piha-alueet, jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle. Joillakin paikkakunnilla kunnallinen pysäköinninvalvonta on ilmoittanut taloyhtiöille, ettei se pysty puuttumaan tilanteeseen, jos joku on pysäköinyt vastoin taloyhtiön pysäköintisääntöjä ja -ohjeita.

– Olemme saaneet pysäköintiongelmasta runsaasti yhteydenottoja eri puolilta maata, ja taloyhtiöiden tilanne on todella vaikea, kun taloyhtiö ei pysty ongelmatilanteissa kääntymään kunnallisen pysäköinninvalvonnan puoleen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Liikenneoikeuteen perehtynyt asiantuntija asianajaja Risto Tuori tuo puolestaan esiin, että tieliikennelaki ei koske niitä yksityisiä alueita, jotka on suljettu yleiseltä liikenteeltä.

– Sen vuoksi uudesta laista poistettiin tuo yksityistä aluetta koskeva pysäköintikielto. Kerrostalojen piha-alueet ovat useimmiten avoimia kenelle tahansa kulkijalle, joten niillä noudatetaan tieliikennelain säännöksiä ja niille voidaan asettaa esimerkiksi pysäköinnin kieltävä liikennemerkki, kunhan siihen hankitaan kunnan lupa, Tuori selvittää.

– Jos liikennemerkkiin on saatu kunnan lupa, on kunnallisella pysäköinninvalvojalla toimivalta valvoa pysäköintiä, tietysti omien resurssiensa puitteissa. Toinen vaihtoehto on yksityinen pysäköinnin valvonta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maastoliikennelaista ei apua

Kiinteistöliiton mukaan liikenne- ja viestintäministeriöstä on kerrottu, että pysäköinnin valvonta olisi edelleen mahdollista maastoliikennelain perusteella.

– Maastoliikennelakia sovelletaan moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttöön maastossa. Asuinrakennusten yhteydessä sijaitseva taloyhtiön pysäköintialue ei mielestämme ole maastoa, eikä siten sovellu maastoliikennelain piiriin, Pynnönen toteaa.

Tuori on tästä asiasta samoilla linjoilla.

– Maastoliikennelaki tulee kysymykseen lähinnä nurmikolle pysäköinnin osalta, Tuori toteaa.

Kiinteistöliitto on ehdottanut liikenne- ja viestintäministeriölle, ympäristöministeriölle ja oikeusministeriölle tilanteen korjaamista pikaisesti lainsäädäntömuutoksin.

Liiton mukaan ongelma on polttavin isoimpien kaupunkien keskeisillä paikoilla sijaitsevissa taloyhtiöissä. Vuonna 1907 perustettuun Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat