8.10.2017

Koenigsegg näpäyttää: Agera RS rikkoi Bugatti Chironin ennätyksen

Bugatti Chironin 42 sekunnin spurtti 0–400–0 km/h aiheutti ruotslaisessa superautovalmistajassa lähinnä hymähtelyä.

Maailman shokeeravimpiin autovalmistajiin kuuluva ruotsalainen Koenigsegg kertoi siirtäneensä hyperautojen 0–400–0 km/h -kokeen ennätystä merkittävästi suhteessa äärimmäiseen Bugatti Chironiin. Kiihdytystä ja jarrutusta yhdistävässä kokeessa Chiron kellotti ajan 42 sekuntia, mikä sai Bugatin juhlatuulelle Frankfurtin autonäyttelyssä.

Nyt Koenigsegg Agera RS suoriutui 0–400 km/h:n kiihdytyksestä ja sen jälkeisestä jarrutuksesta takaisin nollaan 36,44 sekunnissa. 1 958 metrin kiihdytyksellä Agera RS suoritti 0–400 km/h kiihdytyksen 26,88 sekunnissa. Jarrutukseen ruotsalaiselta superautolta meni puolestaan 483 metriä ja 9,56 sekuntia. Kaikkiaan 0–400–0 km/h -kokeeseen vaadittiin 2 441 metriä toisen maailmansodan aikaista Vandelin kiitorataa.

Vaatimattomasti Koenigsegg huomauttaa, että varsinainen suoritus oli 0–403–0 km/h, johon kului 37,28 sekuntia ja 2 535 metriä. Aiemmin Koenigsegg oli suunnitellut toteuttavansa testin sen erikoisella Regera-hybridimallilla ja ilmeisimmin ruotsalaisvalmistaja aikoo palata aiheeseen vielä myöhemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koenigsegg Agera RS

Koenigseggin mukaan yhtiö päätti aiemmista suunitelmista huolimatta käyttää kokeeseen Agera RS:ää, joka oli varustettu "1MW" moottoripäivityksellä, joka toi ruotsalaiseen superautoon 1 360 hevosvoiman ja 1 371 newtonmetrin puhdin. Lisäksi autossa oli Koenigseggin lisävarusteinen ja poistettava turvakehikko.

Valmistaja mainitsee ennätystiedoissa, että 2,8 kilometriä pitkä Vandelin entinen sotilaskiitorata on huonossa kunnossa ja tätä varten testikuljettaja Niklas Lilja joutui ohjailemaan Agera RS:ää jonkin verran. Aiemmin Koenigsegg oli testannnut autoa lähinnä noin 300 km/h nopeuksiin saakka sen omalla Ängelholmin testiradalla, joten valmistaja joutui hiukan ohjelmoimaan takaspoilerin toimintaa 400 km/h rajaa lähestyttäessä.

Betonipohjainen kiitorata ei tarjonnut myöskään kovin hyvää pitoa, joten Agera RS:n luistonesto rajoitti etenemistä vielä vaihdettaessa kolmosvaihteelta neloselle 183 km/h nopeudessa.

Perustaja Christian von Koenigsegg ja kuljetusteipeissä ennätyksen suorittanut Agera RS.

– Unelmat VOIVAT tulla toteen. Tarina Daavidista ja Goljatista jatkaa resonointiaan. On niin tärkeää visualisoida panoksemme ja tuloksemme. Se antaa polttoainetta unelmoijille ja visionääreille, jotka pyrkivät tavoitteidensa toteuttamiseen. SINÄ VOIT TEHDÄ SEN, huolimatta siitä, miten mahdottomalta se vaikuttaa. Se on todennäköisesti kaikkein tärkein puoli ja lopputulos siitä, mitä me teemme täällä Koenigseggilla, intoili perustaja Christian von Koenigsegg.

– Haluan kiittää työntekijöitämme, yhteistyökumppaneitamme ja kaikkia, jotka ovat mukana nykyisessä tehtävässämme. Erityiskiitoksen täytyy kuulua kuljettajallemme Niklas Liljalle siitä ohjaimissa nähdystä teräksisestä päättäväisyydestä, jolla muutimme selkeän mahdollisuuden totiseksi todeksi.

Lähde ja kuvat: Koenigsegg

Luetuimmat