2.2.2020

Kolme kelivarmaa tärppiä Tallinnaan

Proto_Tallinna

Tallinna on kaupunkimatkakohde, joka tarjoaa harvinaisen toimivan yhdistelmän uutta ja vanhaa.

Tallinna on suomalaismatkailijoiden ylivoimainen ykköskohde Virossa, eikä ihme. Siitä pitää huolen satamakaupungin kattava matkailutarjonta. Kaupunki on myös pääkaupunkia pidemmälle suuntaavan ajoneuvomatkailijan kannalta keskeisessä asemassa. Suurin osa Suomesta seilaavista laivoista saapuu nimittäin Tallinnan satamaan.

Olipa kyseessä pikavisiitti tai kunnon kaupunkiloma, vaihtoehtoja löytyy taatusti, olipa kiinnostuksen kohteena elämykset, nähtävyydet, makunautinnot tai ostokset.

Tuoreimman museotarjonnan joukosta ympärivuotisen elämyksen takaavat muun muassa kolmikko Fotografiska Tallinn, Merimuseo ja keksintötehdas Proto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lentoon lainasiivin

Keksintötehdas Proto on Tallinnan museoiden steampunk-henkinen valopilkku Noblenesserin kaupunginosassa, aivan suositun Lentosataman tuntumassa.

Proto_Tallinna

Entinen teollisuusrakennus on kokenut muun naapuruston tapaan melkoisen muodonmuutoksen. Nyt sen uumenissa keskitytään keksintöihin.

Modernien oivallusten sijaan esillä on vähintään satavuotiaita älynväläyksiä, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai ainakin tähdänneet siihen.

Proto_Tallinna
1800-luku oli tekniikan voittokulkua ja tästä aikakaudesta ammentaa myös keksintötehdas Proto, jossa virtuaalilaseihin sonnustautunut vieras voi vaikka lentää.

Suurin osa elämyksistä on toteutettu virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. Lasit silmillään kuka tahansa voi lentää, liitää, ajaa, sukeltaa ja kaivautua. Vaikka koheltaminen näyttää aluksi lapsille suunnatulta aktiviteetilta, on todellisuus toinen.

Innokkaimmin keksintöjen kimpussa ovat pian lasten vanhemmat, erityisesti isät.

Valokuvia ja makuelämyksiä

Ruotsalainen valokuvataidekeskus Fotografiska tähtää kansainväliseksi museoketjuksi. Ensimmäisenä sisarmuseo avattiin Tallinnan Telliskiven luovan toiminnan keskukseen kesällä 2019 ja siitä tuli välittömästi hitti.

Taiteilija Kirsty Mitchellin sadunomainen ja tekijälleen varsin henkilökohtainen Wonderland oli yksi Fotografiskan ensimmäisen vuoden suosikkinäyttelyistä.

Neljän ensimmäisen kuukauden aikana museossa vieraili peräti 200 000 vierasta. Taajaan vaihtuvat näyttelyt pitävät huolen siitä, että uutta nähtävää on tarjolla muutaman kuukauden välein.

Fotografiska Tallinn

Fotografiska Tallinn ei ole vain valokuvamuseo. Viikonloppuisin tilaa hyödynnetään muun muassa klubina.

Fotografiska Tallinn

Konseptiin kuuluu myös itseleivottuja tuotteita tarjoava kahvila, tapahtuma-alue ja rakennuksen ylimmän kerroksen zero waste -ajattelutapaa noudattava mainio ravintola kattoterasseineen.

Ainutlaatuinen laivalöytö

Virolaisen merenkulun historiaa esittelevä, kauttaaltaan uudistunut museo sijaitsee Paksun Margareetan tykkitornissa, vanhankaupungin Suuren Rantaportin kainalossa.

Mittavan remontin jälkeen näyttelyn ehdoton keskipiste on koko Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuinen keskiaikainen kogge-laivan hylky, joka löytyi rakennushankkeen yhteydessä aivan kaupungin rantaviivan tuntumasta.

Aluksen mukana löydettiin myös lähes 700 erilaista pienesinettä, joista kiinnostavimmat ovat nyt esillä hylyn rinnalla. Katsomisen lisäksi tämä museo sallii myös kokeilemisen ja koskemisen. Digiteknologian avulla piirtyy kattava kuva Viron merenkulun historiasta ja sen maailmanlaajuisista yhteyksistä keskiajan hansakaupasta nykyaikaan asti.

Tallinna on myös ajoneuvomatkailijan portti Viroon. Lisää matkavinkkejä löydät Moottorin netin lisäksi Automatkalle Viroon -liitteestä, jonka voit poimia mukaasi muun muassa MP 20 -messuilta vielä tänään.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat