18.10.2022

Konsepti paljastettiin Pariisissa – Herättääkö Renault Tipparellun henkiin?

Renault 4Ever Trophy Renault 4 sähköauto konsepti

Renault esitteli Pariisin autonäyttelyssä Renault 4EVER Trophy -tutkielman, joka luo muistoja legendaarisesta Tipparellusta.

Tipparellun muistaa varmasti lähes jokainen. Se on Renault 4, joka sai Suomessa Tipparellu-lempinimen. Se on todellinen ikoni, jota myytiin yhteensä reilut 8 miljoonaa kappaletta ympäri maailmnan, yli sadassa maassa. Tipparellu on ollut tuttu näky niin Suomessa kuin maailmallakin, niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Kun Tipparellun, virallisesti Renault 4L:n valmistuksesta on kulunut 30 vuotta, Renault esitteli Pariisin autonäyttelyssä 4Ever Trophy -konseptin. Konseptin, jossa on sama muotokieli ja muotoilulliset siteet alkuperäiseen Renault 4 -mallin. Muodot ovat nyt toki modernit, mutta konseptin tunnistaa niin auton profiilista, keulan ilmeestä kuin takasivuikkunoistakin. Myös auton pyöreiden lokasuojien tutusta muodosta ei voi erehtyä.

Renault 4Ever Trophy Renault 4 sähköauto konsepti

Renault 4Ever Trphyn mittasuhteet ovat myös hyvin samanlaiset kuin 60 vuotta sitten syntyneessä Tipparellussa.

Toki autot ovat Tipparellun ajoista kasvaneet, niin ne ovat nyt esitellyssä konseptissakin. Kori on nyt 4,16 metriä pitkä eli melkein puoli metriä pidempi. Leveys on 1,95 metriä ja korkeus 1,90 metriä, kun ne aikoinaan olivat 1,485 metriä ja 1,55 metriä. Konseptin leveys ja korkeus olivat lähes yhtäläisiä ja ne ovat edelleen samassa suhteessa kuin vuosikymmeniä sitten.

Keulasta auto tunnistetaan ja myös Renault 4Ever Trophy on hyvin esi-isänsä, myyttisen Renault 4L:n näköinen. Konseptin vaakasuoran etusäleikön päissä on pyöreät valot, joissa on matriisiledivalot. Myös takapilarissa on helposti tunnistettavat valot, jotka ovat nykytyylistään huolimatta muotokieleltään kunnianosoitus ikoniselle Renault 4L:lle.

Renault 4Ever Trophy Renault 4 sähköauto konsepti

Tipparellu voi olla hyvinkin totta tulevaisuudessa ja ihan lähivuosina, jo vuonna 2025, sillä Renault kertoo, että 4Ever Trophy tasoittaa tietä tulevaisuuden sähkömoottoriselle katumaasturille. Samoin kuin viime vuonna esitelty Renault 5 Prototype, myös uusi Renault 4 tehdään uudelle CMF-BEV -perusrakenteelle, jota käytetään tämän kokoluokan sähköautoissa. Tulevaisuuden Renault 5 ja Renault 4 ovat aikanaan samanlainen kaksikko kuin Clio ja Captur nykyisin. Esi-isänsä tapaan 4Ever Trophyn vuonna 2025 esiteltävä tuotantomalli muotoillaan Ranskassa ja myös valmistetaan siellä.

Renaultilla halutaan, että tulevaisuuden sähkömoottorinen 4L tähtää yhtä monikäyttöiseksi kuin sen edeltäjä alkuperäinen Tipparellu on ollut vuodesta 1962 lähtien. Tuttu näky maaseudulla ja kaupungissa ja monessa eri käyttötarkoituksessa.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat