9.8.2022

Koulut alkavat tänään – Liikenneturvan vinkit turvalliseen koulumatkaan

Anna lapselle turvallinen koulutie

Koulut alkavat taas ja ekaluokkalaiset ovat monen uuden asian ääressä. Turvallisesti koulumatkan kulkeminen on yksi tärkeimmistä taidoista, joita kannattaa kerrata.

Koulutyö käynnistyy lähes kaikissa peruskouluissa viikolla 32. Ensimmäisenä uusi lukuvuosi aloitetaan Kajaanissa ja Kouvolassa, joissa kouluvuosi käynnistyy jo tiistaina 9.8. Suurin osa kouluista alkaa 10. – 11.8. Vaasassa koulu alkaa vasta seuraavan viikon maanantaina 15.8.

Koulumatkaa on varmasti monissa perheissä harjoiteltu jo etukäteen. Kun vanhempi liikkuu lapsen kanssa jatkossakin yhdessä liikenteessä, hän voi seurata lapsen toimintaa ja arvioida lapsen valmiuksia itsenäiseen liikkumiseen.

– Turvallisen reitin suunnittelu on vanhemman vastuulla. On hyvä muistaa, että turvallisin reitti ei ole aina lyhyin. Matkalla asioita kannattaa katsoa lapsen näkökulmasta. Turvalliseen liikkumiseen opastettaessa on hyvä kertoa lapselle, että esimerkiksi suojatielle astuvaa lasta ei välttämättä näy pysäköidyn auton takaa. Havaintojen tekeminen ja harkinta ovat tärkeitä taitoja liikenteessä. Vastuu liikenteessä on kuitenkin aikuisella, painottaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.

Turvallista kulkemista kannattaa kerrata ja pitää ajan tasalla. Pidä ohjeet yksinkertaisina ja yhdistä ne aina tiettyyn paikkaan sekä tilanteeseen – pysähdy aina ennen tien ylitystä ja tarkista rauhassa onko autoja tulossa. Näin neuvot jäävät lapsen mieleen parhaiten.

Lapsen ohjeistamisen lisäksi muista myös itse näyttää hyvää esimerkkiä liikenteessä. Lapsi oppii tarkkailemalla ja kopioimalla toisten toimintaa, joten vanhemman roolimallius on tärkeää. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata itse vierestä.

Pysy kartalla koulumatkan sujumisesta juttelemalla lapsen kanssa säännöllisesti. Kertaa välillä myös vanhempien koululaisten kanssa turvallisen liikkumisen pelisäännöt. Kulkumuodon vaihtuessa kävelystä pyöräilyyn on koulumatkan harjoittelu etukäteen yhtä tärkeää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puhelin reppuun koulumatkan ajaksi

Turvallisesta kulkemisesta ja yhteisistä pelisäännöistä on hyvä keskustella myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa, jotta koulumatkat luonnistuisivat mahdollisimman hyvin.

– Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Hyvä vaihtoehto koulutien aloitukseen on myös kävelevä koulubussi, jossa pieni ryhmä naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa, Tuomikoski kannustaa.

Lapsen voi jättää kyydistä turvallisessa paikassa muutamaa korttelia ennen koulua, vaikka osa koulumatkasta taittuisikin autokyydillä. Näin lapsi saa vireyttä kävelystä ennen oppitunteja ja koulun lähiympäristö ei ruuhkaudu autoista, jolloin kaikilla kouluun kävelevillä ja pyöräilevillä on turvallisempaa.

Lähteet: Liikenneturva, Opetushallitus

Luetuimmat