30.9.2016

Kyllä, se on uusi Audi Q5

Audi Q5

Audi Q5 vaihtaa sukupolvea varovasti.

Audi jatkaa A4:n aloittamaa linjaa, jossa täysin uuden auton erottaa edeltäjästään vain todellinen asianharrastaja. Toisen sukupolven Audi Q5:n tunnusmerkkejä ovat jänte kylkilinjan pokkaus ja Q7-mallista lainattu valtavan leveä etumaski.

Kauniisti kuvailtuna uusiutumista voisi kuvailla harkituksi. Tärkeintä on kuitenkin lopputulos: Audi Q5 on varsin komea katumaasturi.

Audin mitat ovat kasvaneet maltillisesti. Uutuus on 4,66 metriä pitkä (+3 cm). Auton leveys ja akseliväli ovat lähes millilleen edeltäjänsä tasolla, mutta kevytrakennetekniikan ansiosta auto on parhaimmillaan 90 kiloa keveämpi.

BMW X2

Sisätiloja hallitsee 12,3-tuumainen virtuaalimittaristo. Keskikonsolin järjestelyt muistuttavat isoveli-Q7:sta: vaihdekeppi tarjoaa rannetukea MMI-järjestelmän rullan ja suuren kosketuslevyn käyttöön.

Lisärahasta ilmajousituksella hellitty Audi Q5 on alkuun saatavilla yhdellä bensiini- ja neljällä. dieselmoottorilla. Dieseltarjonta painottuu 2.0 TDI -moottorin eri versioihin, joita on tarjolla 150, 163 ja 190 hevosvoimaisena.

Kuutoskoneiden ystäville tarjotaan kolmelitraista V6 TDI:tä, joka kehittää 286 hevosvoimaa. Nelisylinterinen bensiinimoottori 2.0 TFSI ei jää paljoa jälkeen 252 hevosellaan.

Audi Q5

Miedoin dieseleistä tarjotaan etuvetoisena, mutta 163 ja 190 hevosvoimaset painokset sekä bensiinimoottori on varustettu uudella osa-aikaisella Quattro with Ultra Technology -nelivedolla. Audi A4 Allroadiin esitelty neliveto säästää polttoainetta avaamalla kardaaniakselin ja vaihdelaatikon välisen lamellikytkimen, ellei ajotilanne vaadi nelivetoa.

Audi Q5:n teknisiä hienouksia ovat jarruihin perustuva torque vectoring -kaarreajon optimointijärjestelmä, V6-dieselin aktiivinen takatasauspyörästö ja ennakoiva navigaatiojärjestelmä.

Meksikossa valmistettava Audi Q5 saapuu maahan kevään 2017 aikana.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen, sisäkuva: Audi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat