4.2.2016

KymiRing – kansainvälisen tason ratahanke etenee

KymiRing

Pitkään vireillä ollut hanke täyttää sunnuntaina 10 vuotta. Valmistelevia töitä on tehty paperilla vuosia, mutta nyt muuttuu myös maisema. Yhtenä suurena tavoitteena on saada MotoGP-kisa Suomeen.

KymiRing on mittava projekti, josta on puhuttu jo vuosia. Suunnitelmatasolla asiat ovat varsin valmiita, mutta työmaalla maisema muuttuu vähitellen.

– Ratalinja on raivattu maastoon jo syksyllä ja metsätöitä on tehty muun muassa viime viikolla. Nyt on saatava louhinta käyntiin, että saamme kaikki rakennustyössä tarvittavat maa-ainekset käyttöön, hankepäällikkö Timo Pohjola kertoo.

Ratahanke levittäytyy 180 hehtaarin alueelle ja tavoitteena on saada rakennusmateriaalit maa-ainesten osalta omalta alueelta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4,7 kilometrin ratakierros

Paperilla KymiRing näyttää hyvältä. Noin 4,7 kilometriä pitkä päärata on suunniteltu FIA 2-luokituksen mukaisesti. Tavoitteena on toteuttaa rata niin, että turva-alueita muuntamalla se mukautuisi täyttämään jopa autourheilun kuninkuusluokka F1:n vaatimukset.

Kaksipyöräisten puolella rata täyttää FIM A -luokituksen määräykset, joten toteutuessaan radalla ajettavien kansainvälisten moottoripyöräkilpailujen saaminen Suomeen ei ole kiinni puitteista.

Pääradan lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ainakin tässä vaiheessa rallicrossrata sekä puitteet kartingille, motocrossille, speedwaylle ja endurolle. Kilpailutoiminnan lisäksi tavoitteena on luoda puitteet kokonaisvaltaiselle harjoittelulle.

Ensimmäinen kerros asvalttia 2017

Ratahankkeen edetessä ensimmäisenä ajamaan päästään soralla.

– Pitkällä radalla on ensimmäinen kerros asvalttia vuonna 2017, Pohjola ennakoi.

Asvalttia lasketaan radan pintaan mahdollisesti jopa kolme kerrosta. Todennäköisesti kerrosten väliin halutaan ainakin yksi talvi, sillä tavoitteena on todella tasainen ja laadukas pinta.

– Iso rata on työnä haastavin. Vastaavaa ei ole koskaan tehty Suomessa, Pohjola kertoo.

Ratahankkeen vaiheista tiedetään lisää viimeistään kesään mennessä. Mahdollisesti aiemminkin.

– Saamme tänään käsiimme tuoreimmat suunnitelmat tulevasta radasta. KymiRingin hallitus kokoontuu 17.2. ja sen jälkeen voi olla uutta kerrottavaa julkisestikin, Pohjola arvioi.

KymiRing

MotoGP:n kanssa neuvotellaan

Tavoitteena on saada MotoGP kisa järjestettäväksi Suomeen. Tavoiteltava ajankohta kisaviikonlopulle on heinäkuu.

– Neuvottelut ovat pitkällä MotoGP:n kanssa, tyytyväinen Pohjola kertoo.

Radan taustalla toimiva KymiRing Oy suunnittelee pelkkää kilpailutoimintaa laveampaa kokonaisuutta. Ääneen esitetty tavoite on rakentaa Pohjois-Euroopan johtavan ajokoulutus- ja liikenneturvallisuus- sekä moottoriurheilukeskus. Realismia on se, että mittava hanke on suunniteltu toteutettavaksi useassa vaiheessa.

KymiRingin ajokoulutuskeskus tullee olemaan monipuolinen ajoharjoittelurata, jossa voidaan tarvittaessa toteuttaa myös raskaan liikenteen, pelastus- ja puolustusvoimien ajoneuvojen ajokoulutusta sekä siviililiikenneajoneuvojen ajoharjoittelua.

Radan oheen on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tarkoitus rakentaa muun muassa hotelli, yrityspuisto, erillisiä tukitoimintatiloja sekä varikkoalue ja palvelukeskus.

Teksti Antti Hentinen, lähde ja kuvitus KymiRing Oy

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat