9.12.2022

Kysy autoista: mitkä sähköautot voivat hyödyntää kaksisuuntaista latausta?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Tulevaisuudessa sähköautot saattavat toimia osana sähköverkkoa.

Kysymys: Jos sinulla on kaksisuuntainen latausasema (V2G) esim. Webasto Live, niin pitääkö autossa olla myös V2G ominaisuus, vai osaako laturi hyödyntää kaikkia sähköautoja?

Kaksisuuntainen lataus mahdollistaa sähkövirran kulkemisen kahteen suuntaan. Energiaa voidaan ladata sähköauton akkuun tai siirtää akusta pois. Kaksisuuntausta latausta on erityyppisiä, joita kuvataan termeillä V2G, V2H ja V2L.

Lyhenne V2G tulee sanoista vehicle-to-grid ja tarkoittaa sähkön siirtämistä ajoneuvosta sähköverkkoon. Pelkkä V2G-latauslaite ei riitä, sillä myös auto tulee olla varustettu tällä ominaisuudella.

Tällä hetkellä kaksisuuntaista latausta sähköverkkoon tukee esimerkiksi melkein kaikki Nissanin sähköautot ja Mitsubishi Outlander lataushybridit. Myös Volvon tuleva lippulaivamaasturi EX90:n tukee V2G:tä. Volkswagen puolestaan on tuomassa V2G-ominaisuuden ID-mallistoonsa myöhemmin ohjelmistopäivityksellä.

Markkinoille tulee vähitellen yhä enemmän ja enemmän autoja, jotka pystyvät syöttämään akustaan virtaa valtakunnanverkkoon. Sitä kautta pystytään tasaamaan suurempia vaihteluita sähköverkon kuormituksessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköautosta virtaa omaan kotiin ja sähkölaitteisiin

Kun puhutaan termistä V2H eli vehicle-to-home, tarkoitetaan sähkön siirtämistä autosta kodin sähköverkkoon sen sijaan, että sitä syötettäisiin valtakunnan sähköverkkoon. Tällöin auto toimii kodin varavirtalähteenä, mikä auttaa lisäämään omavaraisuutta varsinkin, jos lisäksi talon katolla on aurinkopaneelit.

Monista sähköautoista löytyvä V2L eli vehicle-to-load -ominaisuus tarkoittaa virran ulosottoa autosta. Se on hieman yksinkertaisempi järjestelmä, koska se ei vaadi kaksisuuntaista laturia toimiakseen.

V2L-ajoneuvoissa on sisäänrakennettu kaksisuuntainen laturi ja vaihtovirtapistorasiat, joihin voi kytkeä minkä tahansa tavallisen sähkölaitteen. Latausteho on suurempi, kuin perinteisemmissä autojen pistokkeissa.

V2L-ominaisuutta hyödyntäviä sähköautoja ovat esimerkiksi Hyundai IONIQ 5 and Kia EV6.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Virta

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat