6.7.2024

Kysy autoista: saako auton hätävilkkuja käyttää liikenteenohjaajan työssä?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Tienpidon ja työmaan turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää käyttää oikeanlaisia varoituslaitteita. Hätävilkkuja ei kuitenkaan saa koskaan käyttää varoitusvalaisimina.

Kysymys: Toimin liikenteenohjaajana ja minulla on autossa katolla majakka, mutta voinko käyttää lisäksi auton hätävilkkuja?

Väyläviraston ohjeistuksen mukaan tienpitoon käytettävässä autossa sekä muussa tiellä tai sen vieressä tehtävään työhön käytettävässä ajoneuvossa tulee olla vilkkuvaa ruskeankeltaista valoa näyttävä varoitusvalaisin. Varoitusvalaisin on keskeinen turvallisuusväline, joka varoittaa muita tienkäyttäjiä mahdollisista vaaratilanteista.

Varoitusvalaisimen tulee olla ohjeistuksen mukaan tyyppihyväksytty E-säännön nro 65 mukaisesti tai Traficomin hyväksymä. Lisäksi varoitusvalaisimia saa olla useita, jos niiden käyttö parantaa ajoneuvon näkyvyyttä eri suunnista. Esimerkiksi kuorma-autoissa tulee olla myös lavan alla varoitusvalaisimet, jotta takana ajavat autot havaitsevat varoitusvalot tilanteissa, joissa katon varoitusvalaisimet eivät näy.

Myös henkilöautoissa tulee käyttää varoitusvalaisinta, kun niillä liikutaan työmaalla muusta liikenteestä poikkeavasti. Varoitusvalaisinta käytetään ainoastaan silloin, kun ajoneuvo työskentelee työmaalla tai tiellä tavalla, joka voi aiheuttaa vaaraa tai haittaa ohikulkevalle liikenteelle. On myös tärkeää muistaa, että varoitusvalaisimen on oltava toiminnassa myös valoisaan aikaan, ei vain pimeällä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hätävilkkujen käyttö työmaalla kielletty

Varoitusvalaisimet ovat tärkeitä työmaan turvallisuuden kannalta, mutta hätävilkkuja ei voi käyttää niiden täydentäjinä tai korvaajina. Väyläviraston ohjeissa korostetaan, että hätävilkkuja ei saa koskaan käyttää varoitusvalaisimina työmaalla.

Auton katolla oleva majakka ja muut varoitusvalaisimet ovat ensisijaisia ja pakollisia turvallisuusvälineitä, jotka varoittavat muita tienkäyttäjiä työmaan läheisyydestä ja mahdollisista vaaroista. Ajantasaiset tienpidon tekniset ja turvallisuusohjeet kannattaa aina tarkistaa Väyläviraston sivuilta.

Lähde: Väylävirasto

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat