22.6.2024

Kysy autoista: saako autoon mikroaaltouunia tai muita mukavuusvarusteita reissua varten?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Autoon on saatavilla matkailukäyttöön tarkoitettuja kodinkoneita, kuten mikro tai kahvinkeitin. Invertterin avulla voi käyttää myös tavallisia kodin sähkölaitteita.

Kysymys: Onko olemassa autoihin liitettävää mikroaaltouunia, jotta voisi reissun päällä lämmittää sapuskat autossa? Entä mitä muita vastaavia mukavuusvarusteita saa autoon?

Autoihin sopivia mikroaaltouuneja on jonkun verran markkinoilla. Tällaiset mikroaaltouunit voidaan kytkeä joko 12 voltin tupakansytyttimen pistokkeeseen, suoraan auton akkuun tai niitä voi käyttää invertterin avulla. Autoihin ja muihin ajoneuvoihin sopivia mikroja myyvät yleensä matkailuajoneuvoihin ja niiden varusteisiin erikoistuneet yritykset.

Matkailukäyttöön suunnitellut mikrot ovat kuitenkin suhteellisen hintavia ja maksavat noin 400 euroa, kun tavallisen mikron saa 50 - 100 eurolla, jota voi käyttää invertterin avulla. Mikron tehoille sopiva, tarpeeksi tehokas invertteri maksaa kuitenkin yleensä lähes 200 euroa, mutta toisaalta sillä voi käyttää myös muita sähkölaitteita. Kannattaa ottaa myös huomioon auton akun kapasiteetti ja harkita tarvittaessa erillistä akkua invertterille, ettei vahingossa tyhjennä auton ajoakkua.

Lisäksi saatavilla on muita erilaisia varusteita, jotka toimivat auton tupakansytyttimestä. Esimerkiksi kylmälaukut ja pikkujääkaapit ovat käteviä ruoan säilytykseen reissussa. Jos on intohimoinen kahvin tai teen juoja, voi autoon hankkia myös kahvin- tai vedenkeittimen, jonka voi kytkeä tupakansytyttimeen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä on invertteri?

Invertteri eli vaihtosuuntaaja on laite, joka muuntaa tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC). Se muuntaa esimerkiksi 12 V tai 24 V tasavirtajännitteen 230 V vaihtovirtajännitteeksi, mikä taas mahdollistaa kotitalouslaitteiden, kuten esimerkiksi mikron tai kahvinkeittimen käytön autossa, venessä tai mökillä, missä verkkovirtaa ei ole saatavilla.

Myös viihde-elektroniikka, kuten läppärit ja televisiot on helposti käytettävissä ja ladattavissa invertterin avulla. Lisäksi invertterit mahdollistavat puhelimien ja sähkötyökalujen akkujen lataamisen sekä LED-valaisimien käytön.

Invertterin valinta

Invertteriä valittaessa on tärkeää huomioida muutama keskeinen seikka. Ensinnäkin invertterin teho tulee valita sen perusteella, minkä tehoisia laitteita sillä aiotaan käyttää. Invertterin tehon tulisi olla vähintään 20-30 % suurempi kuin käytettävän laitteen teho. Esimerkiksi alle 500 W teho riittää läppärin lataamiseen, kun taas 500-1500 W teho mahdollistaa pienten keittiölaitteiden käytön. Suuremmat laitteet, kuten jääkaapit ja mikroaaltouunit, vaativat yli 1500 W tehoa.

Inverttereitä on kolme päätyyppiä, jotka eroavat toisistaan tuottamansa vaihtovirran laadun perusteella. Siniaaltoinvertteri on näistä paras vaihtoehto, sillä se tuottaa puhdasta siniaaltoa, joka on samanlaista kuin kotipistorasiasta saatava sähkö. Tämä tekee siniaaltoinvertteristä sopivan herkille elektronisille laitteille, kuten kannettaville tietokoneille.

Modifioitu siniaaltoinvertteri tuottaa lähes samanlaista sähköä kuin kotipistorasiasta saatava sähkö, mutta se ei ole yhtä puhdasta kuin siniaalto. Tämäntyyppinen invertteri sopii perustason sähkölaitteille, kuten valaisimille ja peruskeittiölaitteille. Kolmas tyyppi, kanttiaaltoinvertteri, on halvin vaihtoehto ja tuottaa yksinkertaista vaihtovirtaa, joka ei sovellu kaikille laitteille.

Asennus ja käyttö

Invertteri tulisi asentaa mahdollisimman lähelle akkua, jotta tasavirtajohdoissa tapahtuvat häviöt minimoidaan. Asennuksessa tulee noudattaa huolellisesti käyttöohjeita, jotta kytkennät tehdään oikein. Invertteri kannattaa sammuttaa esimerkiksi yöksi tai silloin, kun sitä ei käytetä, sillä se kuluttaa virtaa myös lepotilassa. Tämä auttaa myös pidentämään laitteen elinikää. Etäohjauspaneeli tai kaukosäädin voi helpottaa invertterin käyttöä.

Invertterillä tulisi olla oma akku, jotta sen käyttö ei tyhjentäisi sellaista akkua, johon on kytketty lämmitys, auton käynnistys tai muita kriittisiä toimintoja. Akun kapasiteetti määrittää sen, miten kauan invertteri pystyy syöttämään virtaa sähkölaitteille. Yleisesti käytössä olevien akkujen todellinen kapasiteetti on noin 60 % ilmoitetusta Ah-lukemasta. Invertterin hyötysuhde on noin 90 %, joten esimerkiksi 1000 W tehoinen kahvinkeitin vaatii invertteriltä 1100 W tehoa, ja akusta tarvitaan tällöin virtaa noin 92 A. Tällaisessa tapauksessa 60 Ah akku kestää noin 39 minuuttia.

Lähteet: caravantarvikkeet.net, virtasenkauppa.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat