6.4.2024

Kysy autoista: saako siirtoluvalla olevalla autolla vetää perävaunua?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Siirtoluvalla liikkumiseen liittyy erityisiä sääntöjä, jotka koskevat myös siirtoluvallisen ajoneuvon kuormaamista ja perävaunun vetämistä.

Kysymys: Saako siirtoluvalla olevalla autolla vetää perävaunua, jos koko paketti (auto + kärry) viedään ostajalle näytettäväksi myyntitarkoituksessa?          

Perävaunun kuljettaminen siirtoluvallisella autolla on tietyissä käyttötarkoituksissa ja tilanteissa mahdollista, vaikka nämä ovatkin kirjattu hieman hankalasti luettavaksi lakiin.

Ajoneuvolain 117 §:n mukaan siirtoluvan nojalla käytettävällä ajoneuvolla saa vetää perävaunua, jos ajoneuvosta on tehty autoverolain 53 §:ssä tarkoitettu käyttöönottoilmoitus, ja jos ajoneuvon autoverotusta koskevan asian käsittely on Verohallinnossa kesken. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että perävaunun vetämistä ei ole lainkaan rajoitettu siirtoluvalla edellä mainitussa tilanteessa.

Lisäksi ajoneuvolla saa vetää perävaunua, jos sekä vetävän ajoneuvon että perävaunun käyttötarkoitus on sama, kuin siirtoluvan myöntämisen perusteena oleva käyttötarkoitus.

Perusteita siirtoluvan myöntämiselle ovat esimerkiksi ajoneuvon katsastukseen tai korjaamolle vienti, maahantuodun ajoneuvon siirto tuontipaikalta vientipaikalle tai muualle maahan tai ajoneuvon tai siihen kiinteästi liittyvän tuotteen esittely.

Jos vetävää ajoneuvoa käytetään siirtoluvan nojalla edellä mainituissa käyttötarkoituksessa, myös rekisteröidyn perävaunun kuorman on oltava vain siirtoluvan haltijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esimerkkitilanteita

Perustuen edellä mainittuihin seikkoihin, ajoneuvoyhdistelmän saa siirtää siirtoluvalla esimerkiksi tuontipaikalta muualle Suomeen tai vientipaikalle, jos molempien ajoneuvojen käyttötarkoitus liittyy ajoneuvon siirtämiseen ja molemmat ajoneuvot on tuotu ulkomailta. Perävaunu ei saa tällöin olla kuormattu kaupallisella tavaralla.

Tämän lisäksi sallittua on esimerkiksi myös ajoneuvon vieminen rekisteröintikatsastukseen, kytkentäkatsastukseen tai tilanne, jossa vetämisellä on tarkoitus esitellä ajoneuvon veto-ominaisuutta.

Siirtoluvallisen ajoneuvon kuormaaminen

Moni ei välttämättä tiedä, että siirtoluvallisen auton kuormaaminenkin on ehdonvaraista.

Kuten perävaunun vetämistä, ajoneuvon kuormaamista ei ole rajoitettu lainkaan, kun ajoneuvon autoverotusta koskevan asian käsittely on Verohallinnossa kesken.

Ajoneuvo saa olla kuormattuna muissa siirtoluvan myöntämisen perusteena olevissa käyttötarkoituksissa, jos kuorma on vain siirtoluvan haltijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu.

Kuormaaminen on kiellettyä, mikäli ajoneuvon käyttötarkoitus liittyy kilpailukäyttöön.

Seuraamukset säännösten rikkomisesta

Mikäli havaitaan, että ajoneuvoa on käytetty säännösten tai määräysten vastaisesti, jotka koskevat rekisteröintiä tai rekisteröimättömän ajoneuvon väliaikaista tai tilapäistä käyttöä liikenteessä, viranomaiset kuten poliisi, tulli- tai rajavartioviranomainen voivat estää ajoneuvon käytön sekä liikenteessä että muualla. Tämä voidaan toteuttaa muun muassa poistamalla rekisterikilvet, siirtomerkit, rekisteröinnistä annettu todistus, koenumerotodistus, siirtolupa tai muita tarvittavia toimenpiteitä käyttäen.

Joissain tapauksissa poliisi voi kuitenkin antaa kirjallisen luvan kuljettaa ajoneuvo määräpaikkaan, korjattavaksi tai katsastettavaksi.

Ajoneuvon väliaikaiseen käyttöön liittyvien säännösten rikkomisesta voidaan tuomita ajoneuvorikkomuksesta sakkoon.

Juttua muokattu 10.4.2024 klo 13:20: poistettu jutusta maininnat koekilvistä.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Finlex, Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat