16.12.2015

Liikennelääketieteen edelläkävijä – Maineteko-palkinto Timo Tervolle

Timo Tervo vaimonsa Kaarina Tervon kanssa.

Liikennelääketieteen professori on nostanut ajoterveyden keskustelun ytimeen.

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa liikennelääketieteen professori Timo Tervo on väsymätön keskustelija, joka on nostanut ajoterveyden liikenneturvallisuustyön ytimeen. Hän on vaikuttanut monipuolisesti ja laajasti niin onnettomuustutkinnassa kuin opetustehtävissäkin.

Näistä ansioista Auto- ja liikennetoimittajat ry on myöntänyt Timo Tervolle Maineteko 2015 -kunnianosoituksen.

Timo Tervo ei pelkää tuoda tärkeänä pitämiään näkökulmia esiin ja herättää siksi myös kriittisiä kannanottoja.

– Toimittajille Tervolla on aina selkeitä kiteytyksiä ja tärkeitä näkökulmia juttujen pohjaksi, Auto- ja liikennetoimittajat ry:n puheenjohtaja Eila Parviainen tiivistää.

– Hän ymmärtää median tarpeet ja pystyy siksi tuottamaan mediaa kiinnostavaa aineistoa joskus hyvinkin tutuista aiheista, mutta aina uudella kärjellä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ylinopeus irrottaa kielenkannat

Esimerkiksi yksipuolinen puhe pelkästä ylinopeudesta liikenneturvallisuuden vaarantajana, on ollut Timo Tervolle aina kielenkannat irrottava aihe. Pitkä käytännön kokemus onnettomuustutkinnasta on osoittanut hänelle, että ylinopeutta tai edes liian suurta tilannenopeutta ei voi erottaa kuljettajan tilasta.

Timo Tervo vaimonsa Kaarina Tervon kanssa.

– Onnettomuudet johtuvat lähes poikkeuksetta monista yhdenaikaisesti vaikuttavista syistä. Kun uudet autot ovat yhä turvallisempia ja suojaavat paremmin kuljettajaa ja matkustajia, niin muiden syiden merkitys korostuu, Tervo muistuttaa.

– Ajoterveyden merkitys tulee korostumaan myös väestön ikääntymisen myötä ja siksi siitä huolehtimiseen ja sen seurantaan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Teksti Marko Jokela, kuva Lauri Ahtiainen