28.8.2017

Lomalle lähdössä? Pakkaa matkatavarat oikein

Finnair_Lentokone

Lento lähtee huomenna ja matkatavarat vielä pakkaamatta? Lentoliikenteessä on tarkat ohjeet esimerkiksi nesteiden, terävien esineiden ja elektroniikan pakkaamisesta.

Pitkään odotettu matka lähestyy, ja matkalaukut on haettu komerosta pakkaamista varten. Mutta mitä laitetaan käsimatkatavaraan, entä matkalaukkuun? Tarkistamalla etukäteen ohjeet ruumaan ja matkustamoon soveltuvista matkatavaroista säästyy viivytyksiltä turvatarkastuksessa.

Lennolla sallittujen matkatavaroiden määrä, koko ja painoraja vaihtelevat sekä lentoyhtiöittäin että matkustusluokan mukaan. Myös erikoismatkatavaroiden (esimerkiksi sukset, soittimet tai golf-välineet) kuljetusehdot ovat lentoyhtiökohtaisia. Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Painavat matkatavarat voi lähettää myös lentorahtina.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älylaitteet matkustamoon, nesteet ruumaan

Ehkä tunnetuin matkatavaroihin lennolla liittyvä sääntö on nesteiden kuljettaminen. Finavia antaa hyvän vinkin nesteen tunnistamiseksi: jos sitä voi levittää, se on nestettä. Käytännössä nesteitä ovat juomien lisäksi monet elintarvikkeet sekä lähes kaikki kosmetiikkatuotteet. Kosmetiikkatuotteista kokonaan kielletty on yli 500ml hiuskiinne.

Nesteitä voi viedä matkustamoon vain korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa, korkeintaan litran muovipussin verran. Muut nesteet tulee pakata ruumaan menevään matkalaukkuun. Poikkeuksen tästä tekevät vauvanruoat, äidinmaidonkorvikkeet ja reseptilääkkeet, joita voi kuljettaa tarvittavan määrän matkustamossa.

Myös lentokoneesta tai lentoasemalta ostetut tax free -juomat (myös alkoholi) voi ottaa mukaan matkustamoon, jos ne on pakattu avaamattomaan, sinetöityyn ja läpinäkyvään muovikassiin, josta näkyy ostokuitti. Yli 70-prosenttista alkoholia ei saa kuljettaa lainkaan lentokoneessa.

Elektroniikka suositellaan pakattavaksi matkustamoon erillisten ohjeiden mukaisesti. Varavirtalähteiden pakkaaminen ruumaan on kokonaan kielletty, ne kuljetetaan käsimatkatavaroissa. Voit ottaa mukaan korkeintaan kaksi 100Wh paristoa tai akkua. Lentoyhtiö voi myöntää luvan 100–160Wh energiasisältöisten akkujen tai paristojen kuljettamiseen. Älylaitteiden käyttämisestä lennon aikana tiedotetaan lentokoneessa.

Tulitikut taskuun

Helposti syttyvien, myrkyllisten tai syövyttävien aineiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi sytytysnesteet ja ilotulitteet. Yhden tulitikkurasian saa kuljettaa vain taskussa, eikä lainkaan USA:n lennoilla. Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipullonavaajat ynnä muut on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, neulepuikot ja virkkuukoukut saa ottaa mukaan matkustamoon.

Lentomatkailijan muistilista:

  1. Tarkista lentoyhtiö- ja matkustusluokkakohtaiset rajoitukset matkatavaroille omalta lentoyhtiöltäsi.
  2. Pakkaa suurin osa nesteistä ruumaan, maksimissaan litran verran 100 ml pakkauksissa matkustamoon. Ota huomioon, että kaikki levittyvät aineet ovat nesteitä.
  3. Pakkaa elektroniikka matkustamoon erillisten ohjeiden mukaisesti. Sammuta laitteiden virta. Tarkista, ettei akkujen tai paristojen (2 kpl) energiasisältö ole yli 100 Wh/kpl.
  4. Jätä ilotulitteet ja sytytysnesteet kotiin. Muilla paitsi USA:n lennoilla tulitikkurasian voi ottaa taskuun.
  5. Pakkaa terävät esineet kuten sakset ja veitset ruumaan. Kynsisakset, virkkuukoukut ja neulepuikot voit pakata käsimatkatavaraan.

Lähde: Finavia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat