16.1.2019

Lomamatkaennuste: kotimaa ja Euroopan kaupungit kiinnostavat

Rovaniemi

Yhä useampi suunnittelee historiaan, kulttuuriin tai luontoon keskittyvää teemamatkaa.

Suomalaiset suunnittelevat matkustavansa vuoden 2019 aikana enemmän kuin edellisenä vuotena.

Lähes jokainen suomalainen aikoo lomailla jollain tavoin kotimaassa vuoden 2019 aikana. Suurin osa matkoista suuntautuu sukulaisten tai tuttavien luokse, myös automatkailu ja luontokohteet kiinnostavat. Vuonna 2019 suomalaiset suunnittelevat matkustavansa ahkerasti myös Euroopan lähikohteissa.

Suomalaisten matkailuaikeet käyvät ilmi tuoreesta Matkamessujen teettämästä Lomamatkaennusteesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eurooppa ja Baltia kiehtovat

Ulkomaille suunnataan erityisesti Euroopan kaupunkikohteisiin ja Baltian maihin ja myös rantakohteet ja Itämeren risteilyt ovat suomalaisten matkasuunnitelmissa.

Lumiset rinteet houkuttelevat suksille, sillä suomalaisia kiinnostaa aiempia vuosia enemmän ulkomaille suuntautuvat hiihtomatkat.

Kaupunkilomien suosio jatkuu

Lähes joka toinen ulkomaille matkustavista suunnittelee kaupunkilomaa, joka onkin ollut suosituin suomalaisten lomatyyppi vuodesta 2013 lähtien. Rantalomien viettäminen pysyy suunnitelmissa ja ulkomaille suuntautuvat kylpylälomat kiinnostavat aiempaa enemmän.

Toiveissa kulttuurielämykset

Teemamatkat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta ja yhä useampi on ollut teemamatkalla tai suunnittelee sellaisen tekemistä.

Teemamatkoista historiaan, luontoon ja kulttuuriin keskittyvät matkat ovat suomalaisten keskuudessa suosittuja. Lähes kolmannes suunnitteleekin kulttuurimatkaa (29 % vastaajista) tai luontomatkaa (29 % vastaajista) vuodelle 2019. Neljännes vastaavasti suunnittelee historiaan keskittyvää matkaa (26 % vastaajista). Liikunnalliset ja jopa extreme-lomat kiinnostavat nekin yhä useampaa meistä suomalaisista (26 % vastaajista).

– Suomalaiset suunnittelevat matkustavansa vuoden 2019 aikana enemmän kuin edellisenä vuotena. Matkasuunnitelmien toteutumista puoltaa se, että useampi kuin kolme neljästä (86 %) arvioi käyttävänsä rahaa matkailuun enemmän tai saman verran kuin edellisenä vuonna. Matkailuun aiempaa enemmän rahaa aikovat käyttää erityisesti 35–65-vuotiaat sekä edellisvuosina paljon matkustaneet, tutkimusyhtiö Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen kertoo.

– Teemamatkojen toteutuksessa matkatoimistojen apuun luotetaan jopa aiempaa enemmän ja myös kaikkein nuorimmissa haastateltujen ryhmässä, Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti taustoittaa.

Beppu_Japani

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Haaveissa Pohjois-Amerikka ja Japani

Jos voisi tehdä matkan ilman mitään rajoituksia, suomalaiset haaveilevat matkustavansa ainakin Pohjois-Amerikan tunnettuihin kaupunkeihin sekä ilmastoltaan miellyttäviin osavaltioihin, sekä kaukokohteista Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Japaniin.

Myös Kanada ja Euroopan tutut kohteet siintävät suomalaisten toiveissa.

Matkainto kytee

Suomalaisten lomasuunnitelmia mittaavan Lomamatkaennusteen mukaan suomalaiset matkustavat innokkaasti myös vuonna 2019.

Kyselytutkimuksen mukaan varsin pieni joukko suomalaisia (6 %) ei suunnittele matkustavansa ulkomaille vuoden 2019 aikana.

Lomamatkaennusteessa kysyttiin myös viime vuoden toteutuneista matkoista. Vastaajista 57 prosenttia kertoi tehneensä vuoden 2018 aikana yhden tai kaksi matkaa, ja keskimäärin suomalaiset tekivät vuoden aikana vajaa kolme ulkomaan lomamatkaa. Tehtyjen matkojen määrään vaikuttaa iän tai sukupuolen kaltaisten demografisten tekijöiden sijaan eniten into ja halu matkustaa.

Kantar TNS:n toteuttamaan kyselytutkimukseen osallistui 1 236 henkilöä joulukuussa 2018.

Lähteet: Suomen Messut, Kantar TNS, Suomen matkatoimistoalan liitto Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat