5.10.2017

Matka: 935 asukkaan turkkilaiskylä

Turkki Alanya Mahmutseydin

Turkin etelärannikolla Alanyan seudulla voi reippailla luonnossa, rentoutua rannalla – ja tutustua persoonallisiin vuoristokyliin.

Turkin etelärannikon Alanya on aurinkovarma valinta matkakohteeksi. Luonnonnähtävyyksien ja ranta- ja vesiriemujen lisäksi kannattaa suunnata uneliaisiin ja persoonallisiin vuoristokyliin sisämaahan. Niitä ei kannata ohittaa vaan jäädä kylän aukiolle seuraamaan kuinka paikalliset hoitavat arkiaskareitaan.

Mahmutseydin on Alanyan alueen suurin kylä, muttei niin suuri, etteivätkö penkeillä istuskelevat kylän ukot tietäisi tarkkaa asukaslukua. Yhden ehtiessä vastaamaan, vahvistavat muut urahduksin luvun oikeaksi: 935 asukasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taitava parturi ja terävä

Aukion laidalla ahkeroi kylän epävirallinen, mutta taitava parturi.

Turkki Alanya Mahmutseydin

Mehmet on jo siistinyt hiusrajan ja nyt on vuorossa kuluneessa parturintuolissa istuvan Kemalin leukaperien siistintä. Kumpaisellekin sopii mainiosti, että häärin ympärillä kameran kanssa. Partavaahdon levittämisen jälkeen parturi ottaa terävän partaveitsen ja hoitelee siistinnän tottunein kädenliikkein.

Turkki Alanya Mahmutseydin

Kyläsepän ahavoituneet kämmenet

Turkki Alanya MahmutseydinTürktasin kylä sijaitsee kapean ja kuoppaisen tien päässä. Perillä odottaa pelkistetty kyläsepän paja.

Seppä näyttää ahavoituneet kämmenensä. Fyysisesti raskas ammatti vaatii veronsa.

– Olen kyläseppä jo kuudennessa sukupolvessa, Hasan kertoo.

Ahjo hohkaa kuumuutta ja tekee tehtävänsä: oranssina hehkuva rauta on altista muotoiltavaksi. Pajavasara tai kookas moska iskeytyvät tarkasti. Rautapala alasimella taipuu nöyrästi käsittelijänsä tahtoon. Eri työvaiheet vaativat taitoa ja myös raakaa voimaa. Apumiestäkin tarvitaan. Miesten otsalle nousee hikikarpaloita.

Hasan taitaa monenlaiset sepän työt takorautaesineistä lukkoihin. Hän tekee myös kääntöveitsiä, joiden kahvat ovat vuohensarvesta.

Myös sarvia kuumennetaan aluksi ahjossa, jotta ne notkistuvat muotoiltaviksi ja vuoltaviksi. Jäähtyessään ne kovettuvat viimeistelyä varten.

Turkki Alanya Mahmutseydin

Vuoristosta laskeuduttuamme seisahdumme vielä Demirtasiin turkkilaiselle teelle. Kylän teehuoneen edustalla kolmessa pöydässä käy ankara taisto. Varttuneet miesnelikot ottavat toisistaan mittaa okey-nappulapelissä. Leveä hymy paljastaa tämän erän voittajana.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisää Turkin Alanyasta Moottorissa 10/2017

Luetuimmat