27.9.2017

Matka: Tervehdyttävissä vesissä Pamukkalessa

Pamukkale

Unescon maailmanperintökohteen lähdevesissä kävi aikanaan kylpemässä myös Kleopatra.

Pamukkale

Unescon maailmanperintökohde Pamukkale sijaitsee Turkissa 350 kilometriä etelärannikon lomakohde Alanyasta luoteeseen. Pamukkaleen ihmisiä houkuttelevat maan alta pulppuavat kuumat lähteet ja niiden uskotut terveysvaikutukset.

Pamukkale

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhdeksän tunnin bussiretki

Valmisretki etelärannikolta Alanyan kaupungista perille pikkubussilla vie lounas-, shoppailu- ja jaloittelutaukoineen yhdeksisen tuntia. Tunnelma on kosmopoliittinen, sillä mukana on matkailijoita Venäjältä, Ukrainasta, Liettuasta, Turkista, Irakista ja yksi Suomesta.

Pamukkale

Matka vie ohi usean pikkukylän, joiden välissä on laajoja alueita asumatonta ylänköä. Taurusvuoristossa kulkeva reitti yltää korkeimmillaan 1 460 metriin, joten ylämäkiä riittää. Bussin voimavarat eivät tahdo jyrkissä kohdin riittää matkavauhdin ylläpitoon vaan vauhti hyytyy.

Pamukkale

Välillä odotellaan tien raivaamista: rinteeltä on kolissut alas kookkaita kivenmurikoita.

Pamukkale

Pamukkaleen tehdään Alanyasta retkiä, joka sisältävät yöpymisen. Vaikka matkailijat ovat tärkeä elinkeino, ei yösijan suhteen saa olla turhan kranttu: hotelli perillä voi olla hyvinkin vaatimaton.

Vitivalkoisia kallioita

Turkiksi Pamukkale tarkoittaa puuvillalinnaa. Nimen ymmärtää, vitivalkoisina hohkavien kalkkikiviterassien luona. Silmiä on pakko siristellä ja hakea apua aurinkolaseista. Maan alta tulevat kuumat lähteet ja luonnon muovaamat altaat ovat terveysvaikutuksista vakuuttuneiden vaelluskohde. Ja kylpipä täällä tiettävästi aikoina ammoisina myös Kleopatra!

Pamukkale

Rinteeseen on syntynyt luonnon muovaamia altaita, joista syvimmissä on niin paljon vettä, että aikuisetkin kykenevät kastautumaan niissä. Altaiden pohjilla näkyy travertiinimuodostumia eli virtaavan veden jättämiä karbonaattimineraalien jälkiä.

Moni valelee ihonsa hienojakoisella ja kalsiumkarbonaattipitoisella savella.

Hierapolis ja näyttävä moskeija

Alueella on aikoinaan sijainnut roomalaiskaupunki Hierapolis. Antiikin ajoista kielivät kaupungin rauniot. Mielikuvituksen avulla esimerkiksi amfiteatterin rakenteet täydentyvät.

Pamukkalen vieressä Karahayitissa kannattaa käydä jo kylän moskeijan vuoksi. Ulkoisesti vaatimattoman näköinen rakennus kätkee taitavasti ja monin tavoin koristellut sisätilat. Karahayitissa on myös pieni terminen kylpylä. Maan alta pulppuavaan 68-asteiseen veteen sekoitetaan viileätä vettä, jottei kastautujat joudu elävältä keitetyiksi.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat