17.5.2016

Mercedeksen ilmahuivi patenttiriidassa Saksassa

Airscarf Mercedes patentti

Airscarf-tekniikan patenttiepäselvyydet saivat yllättävän käänteen ylemmällä oikeusasteella.

Saksan liittovaltion tuomioistuin on määrännyt Mercedes-Benzin tunnetun Airscarf-ilmahuivijärjestelmän myyntikieltoon Saksassa. Kiellon taustalla on tekniikasta pitkään vireillä ollut patenttiriita Daimlerin ja patentin aiemmin omistaneen Ludwig Schatzingerin välillä.

Airscarf on Mercedeksen pitkään käyttämä nimitys sen avoautoissa käyttämälle tekniikalle, jossa penkin niskatuesta puhalletaan lämmintä ilmaa matkustajan niskaan. Tämä ehkäisee yhtä avoautoilun suurimmista haittapuolista, nimittäin viimasta kipeytynyttä ja jäykistynyttä niskaa.

Saksassa myyntikielto koskee ainakin SLC:tä, SL:ää, S-, E- ja C-sarjan avomalleja, sekä mielenkiintoisesti jopa huhuttua mutta esittelemätöntä AMG GT Roadsteria. Käytännössä Airscarf-toiminto kytketään pois käytöstä myyntikiellon ajaksi ajoneuvoissa, jotka on varustettu toiminnolla.

Mercedeksen edustaja kuvaili olevansa hämmästynyt päätöksestä, sillä patenttikiista on alemmilla oikeusasteilla käsitelty Daimlerin hyväksi. Nyt yhtiö joutuu korvausten laskemista varten kertomaan tuomioistuimelle monessako ajoneuvossa järjestelmää on käytetty helmikuusta 1998 alkaen.

Airscarf-tekniikan patenttisuoja vanhenee tämän vuoden lopussa, joten kovin pitkää taukoa lisävarusteen saatavuuteen tuskin tulee edes Saksassa.

Lähde: Automotive News, Jalopnik, kuva: Mercedes-Benz

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat