18.5.2022

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance F1 Edition – ripeämmän lääkärin vastaanotto

Se ammentaa suoraan Formula ykkösistä ja on koko Mercedes-malliston tehokkain tähti. Nimikin on aina vain pidempi. Kyseessä on juhlamalli AMG:n 55-vuotisjuhlan kunniaksi.

Mercedes-AMG:n formulatalli on pärjännyt kuluvalla kaudella kuninkuusluokassa vain kohtalaisesti, mutta turva-autoissa se on kuin onkin voittanut Aston Martinin. Tässähän ei pitänyt edes olla mitään kilpailua, mutta useammat kuljettajat ovat valittaneet, että Astonin Vantagen kierrosaika letkan keulilla on jopa useamman sekunnin verran sitä komppaavaa Mercedes-AMG GT Black Seriesiä hitaampi, mikä aiheuttaa haasteita renkaiden lämpimänä pysymiseen. Molemmissa on joka tapauksessa AMG:n voimanlähde, onhan Mercedeksen hovivirittäjä toimittanut F1-sarjan turva-autot yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien.

Lääkäriautona neliovinen AMG GT 63 S kuljettaa kolme lääkäriä välineistöineen ripeästi perille. Useimmiten Medical Car esiintyy osakilpailun startissa formuloiden takana.

Sarjan lääkäriautoina toimivat kuluvalla kaudella kilpailusta riippuen Aston Martin DBX sekä farmarimallisen C63:n korvaava AMG GT 4-Door. Siitä onkin inspiroiduttu hurjassa juhlamallissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hinnat lääketieteellisiä

Nimihirviöksikin tituleerattu Mercedes-AMG GT 63 S E Performance on muutenkin huippuarvokas auto, mutta F1 Edition nostaa hintaa kerralla yli 23 000 eurolla (verottomana). Niin, eihän se tietysti 288 tonnin päällä (Suomen autoverolla) tunnu enää miltään.

F1 Edition on itse asiassa nopeampi kuin lääkäriauto. Siitä pitää huolen niin ikään formuloista ammentava E Performance -voimalinja, jota ei formulalääkäreille ainakaan tälle kaudelle ole suotu.

23 tonnin pakettiin kuuluu elementtejä, jotka ovat aivan vastaavia kuin formuloiden lääkäriautossa. Suurin osa näistä liittyy suoraan aerodynamiikkaan, mutta punareunuksiset 21-tuumaiset viisipuolavanteet ovat aivan suoraan formularadalta. Punainen viiru jatkuu myös helmoissa, aivan kuten lääkäriautossakin.

Edessä ja takana ilmaa ohjaillaan F1 Edition -paketin puitteissa monilla uusilla räppänöillä ja ohjaimilla, näyttävimpänä niistä kookkaalla, kiinteällä takasiivellä. Pakettia on aivan oikeasti testattu tuulitunnelissa ja sen vaikutukset ajettavuuteen ovat selvät.

F1 Editionin pinnoilla nähtävä Manufaktur-hopea Alpine Grey yhdistettynä AMG-tarroihin ja muutoin tummiin sävyihin ovat paloauton punaisen lääkäriauton sijaan hopeanuolen kärjestä, Mercedes-AMG Petronasin W13:sta lainassa.

F1 Editionissa sisätila säilyy koskemattomana.

Ilottelevaa juhlintaa

F1 Edition ei ole todellakaan ainoa AMG:n 55-vuotista taipaletta juhlistamaan tehty erikoismalli. Juhlavuonna olemme nähneet muiden muassa G63:sta tehdyn erikoismallin sekä AMG-perheen kevyemmästä päästä A/CLA 35- ja viimeisimpänä A/CLA 45 -mallien 55 Editionit. Juhlahumuun kuuluvat ainakin logojen ja decalien näyttävyys, aerodynamiikkapaketit sekä pienet valmistusmäärät. Saa nähdä, minkälaista herkkua vielä onkaan luvassa.

CLA 45 S Edition 55:ssä ympäri autoa ripotellut juhlakuorrutteet kustantavat makeat 12 000 euroa.

Lähteet: Mercedes-AMG, Motor1.com Kuvat: Mercedes-AMG Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat