2.12.2017

Mercedes-Benz Sprinter – tässä on retkeilyauto, joka juhlistaa Suomea

Erikoisvarusteltu Mercedes-Benz Sprinter 316 -retkeilyauto tekee kunniaa Suomen 100-vuotiselle itsenäisyydelle.

Tämän auton ulkokuoreen on ikuistettu lukuisia Suomen kannalta merkittäviä vaiheita. Mukaan on valittu niin sortokausien koettelemukset kuin jääkiekon MM-juhlatkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perinteisesti J. Laakso Oy:n autokalusto on saanut pintaansa jääkiekkojoukkue HIFK:n tunnukset, mutta nyt yhtiön osaomistaja Timo Laakso päätti tehdä jotain muuta.

Lokakuussa käyttöön saamaansa, invalidivarusteltuun, Mercedes-Benz Sprinter 316 -retkeilyautoonsa Laakso valitsi teemaksi Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden.

– Olen aina ollut kiinnostunut Suomen historiasta ja itsenäisyytemme perinteiden vaalimisesta. Lähtökohtaisesti kaikki odottivat valmiin auton noudattavan HIFK:n värejä tunnustavaa linjaa, mutta päätin toteuttaa asiat hieman toisella tavalla. Tosin jääkiekkoa unohtamatta, Laakso kertoo.

Invataksi, pakettiauto vai jotain muuta?

– Aivan aluksi tasapainottelin käytetyn invataksin ja uuden pakettiauton välillä. Veho Hyötyajoneuvojen myyntipäällikkö Olli-Pekka Narvio kuitenkin ehdotti, että hankkisin mieluummin Sprinterin retkeilyautona, joka soveltuisi paremmin käyttötarkoitukseeni. Silloin autossa olisi myös paikat muutamalle avustajalle.

Retkeily- ja invalidivarusteiden toteutus on tamperelaisen Tamlans Oy:n käsialaa.

– Tamlans otti tämän varustelutehtävän mielenkiinnolla vastaan, sillä siinä yhdistyvät sekä retkeily- että pyörätuolivarustelu, mutta myös apuhallintalaitteet jarru- ja kaasupolkimille. Eli kolmen eri auton varustelut, Laakso kertoo.

Sprinterissä on paikat kahdelle pyörätuolille. Näistä toisessa on moottoroidut pyörätuolin kiinnityslenkit. Lisäksi auton takaovet sekä pyörätuolihissi toimivat kauko-ohjaimen avulla.

– Retkeilyautovarustuksen myötä autossa on vuodepaikat ja säilytyslaatikoita sekä invertterin voimin toimiva mikroaaltouuni. Nuorempi sukupolvi onkin herätellyt toiveita auton lainaamiseksi ensi kesän tapahtumiin, Laakso kertoo.

Kaikki alkoi maalauksesta

Mustan Sprinterin kuva-aiheet ovat omistajansa valitsemia. Kuvien käsittelystä ja sommittelusta vastasi Veera Anttila Design VA Oy:stä. Teippien valmistuksen ja asennuksen Laakso antoi Teippi-Z Oy:n tehtäväksi. Laakson mukaan haastavinta oli päättää, mitkä kuvista jätetään pois.

Kiiltävän musta Mercedes-Benz Sprinter 316 on saanut konepeltiinsä Suomen leijonavaakunan, vuoden 1881 asussaan. Suomen leijona on löytänyt paikkansa myös etuovista sekä auton takaosasta.

Itsenäisyyden vuosisadan tapahtumien kuvaus alkaa vasemman puoleiseen kylkeen ikuistetusta Edward Iston vuonna 1899 maalaamasta kuuluisasta teoksesta Hyökkäys, joka kuvaa Suomi-neidon kamppailua Venäjän kaksipäistä kotkaa vastaan.

– Maalaus toimi koko projektin käynnistävänä voimana, Laakso sanoo.

Kansakunnan kohtalonhetkiä kuvaavista osiosta tarkkasilmäinen voi erottaa kaikki puolustushaarat: maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat, Lotta-järjestöä unohtamatta.

Oikeanpuoleinen kylki kunnioittaa kansaa ja maanteollistumista sekä antaa tilaa urheilun suurille sankareille.

Lähde ja kuvat: Veho Hyötyajoneuvot

Luetuimmat