9.7.2022

Moottoripyörän järkevä ja ystävällinen parkkeeraus voidaan palkita sakolla

Vanhan uskomuksen mukaan kaksipyöräisen saa parkkeerata miten ja mihin tahansa, eikä moottoripyörää kosketa samat velvollisuudet kuin autoa. Sitkeässä elävä ajatus ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä moottoripyörän pysäköinti vaatii saman maksun kuin auto.

Tieliikennelaissa moottoripyörä on väliinputoaja, sillä se vertautuu monessa paikassa henkilöautoon. Fyysisen kokonsa vuoksi moottoripyörälle riittäisi usein neljännes auton pysäköintiruudusta, mutta lain kirjaimen kanssa tämä ei sovi. Moottoripyörille tarkoitettuja parkkiruutuja on hyvin harvassa paikassa.

Moni moottoripyöräilijä ratkaisee haasteen laittamalla ruutuun useamman moottoripyörän. Ruutuun mahtuu helposti 3–4 moottoripyörää, mutta moinen toiminta on tieliikennelain mukaan kiellettyä. Parkkitilan järkevästä käytöstä ja huomaivaisuudesta muita tienkäyttäjiä kohtaan saattaa siis rapsahtaa sakot. Tämä johtuu siitä, että lain mukaan pysäköintimaksulla saa itsenäisen käyttöluvan pysäköintiruutuun.

– Periaatteessa on pysäköintitilan haaskaamista varata auton kokoinen ruutu yhdelle moottoripyörälle, mutta motoristille on ykkösasia välttää lain rikkomista ja sakkoriskiä, sanoo EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen.

Periaatteessa yhteen pysäköintiruutuun voi parkkeerata useamman kuin yhden ajoneuvon. Etenkin silloin, jos kaksipyöräiset ovat saman omistajan omaisuutta. Tällöinkin pitää muistaa, että jokaisen pyörän poistumisreitti ruudusta pitää olla esteetön.

– Jos pysäköintitilaa säästetään parkkeeraamalla limittäin, poppoota saatetaan sakottaa esteettömyyden laiminlyömisestä.

Kaveriporukan parkkeeraaminen samaan parkkiruutuun edellyttää sitä, että jokainen maksaa pysäköinnistään. Yhdestä ruudusta saadaan siis moninkertainen pysäköintimaksu. Maksuttomassa ruudussa tilanne on parempi, mutta esteettömyys kannattaa pitää mielessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kadunvarressa tarjolla sakkoa tai kaatumisia

Moottoripyörän parkkeeraamiseen tulee kiinnittää huomiota myös kadunvarsiparkkeerauksessa. Vaikka tilan säästämiseksi kaksipyöräinen kannattaisi parkkeerata liikennevirran suuntaisesti poikittain, on se sakkoriski. Tieliikennelain mukaan ajoneuvo tulee pysäköidä juuri liikenteen suunnan mukaisesti.

Prätkällä liikenteen suuntaisesti parkkeeraaminen on lisäksi riski itse pyörälle. Monessa tapauksessa tiet kallistuvat niin, että virran mukaisesti parkkeeraaminen saattaa olla uhka pyörän kaatamiselle. Tuolloin pitää valita sakkouhkan ja kaatumisriskin välillä.

Ainoan poikkeuksen kaksipyöräisen parkkeeraukseen tarjoaa mopo. Sen saa pysäköidä jalkakäytävälle maksutta, mutta parkkiruutuun ajettaessa siitäkin menee maksu. Moottoripyörää jalkakäytävälle ei saa pysäköidä.

Jotta moottoripyörän pysäköinti muuttuisi vieläkin monimutkaisemmaksi, parkkilippua ei tarvitse jättää näkyville moottoripyörää pysäköidessä. Pieni paperilappunen kun saattaa tarttua pitkäkyntisen matkaan, tai lentää tuulen mukana pois pyörän pleksistä.

Pysäköintilaputon moottoripyörä saattaa kuitenkin kerätä itselleen sakon, vaikka pysäköinti olisikin maksettu. Tällöin edessä on pahimmillaan oikeusprosessi, sillä pysäköintisakon saaneella on velvollisuus todistaa oikeutensa tapahtuneeseen pysäköintiin. Ongelmilta voi välttyä maksamalla pysäköinti mobiiliapplikaatiolla, jolloin pysäköintilappua ei tarvitse lainkaan.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala Lähde: EasyPark

Luetuimmat