5.6.2017

Neste: Uusiutuva MY-diesel on parempaa kuin maailman parhaat fossiiliset dieselit

Neste My uusiutuva diesel

Polttoaineyhtiö kertoo suomalaisten vähentäneen päästöjä 560 maailmanympärilennon verran tankkaamalla uusiutuvaa Neste MY -dieseliä.

Neste lanseerasi jätteistä ja tähteistä valmistetun Neste MY -dieselpolttoaineen Suomessa alkuvuodesta. Nyt yhtiö kertoo uusiutuvan polttoaineensa käytön seurauksista.

Nesteen omien laskelmien mukaan uutuuspolttoaineen käyttäminen on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjä jo yli 1,5 miljoonaa kiloa. Luku vastaa päästöä, joka syntyisi henkilön lentäessä tilauslennolla maapallon ympäri noin 560 kertaa tai vaihtoehtoisesti yli 500 henkilöauton vuosittaisten päästöjen verran.

– Kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia ja toivovat puhtaampia polttoainevaihtoehtoja. Neste MY uusiutuva diesel antaa heille ja yritysasiakkaillemme mahdollisuuden siirtyä kokonaan uusiutuviin polttoaineisiin, Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen Suomen toiminnoista vastaava johtaja Sam Holmberg sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ympäristötietoiset suomalaiset liikenteessä

Neste kertoo myös tutkineensa suomalaisten kuluttajien näkemyksiä ympäristöaiheisiin liittyen. Yhtiön autoilupaneelin jäsenille toteutetun kyselyn* tulokset kertovat ympäristötietoisuuden olevan osa arkea useimmille.

Kyselyyn vastanneista neljä viidestä kokee erittäin tärkeäksi vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Merkittävää on kuitenkin se, että lähes puolet (45 %) vastaajista kokee voivansa vaikuttaa päästöihin vain vähän. Silti noin 90 % vastaajista kokee erittäin tai melko tärkeäksi, että polttoaineiden ja energian tuotannossa käytetään mahdollisimman paljon uusiutuvia raaka-aineita.

Polttoainetta jäterasvasta

Neste MY -dieselin tuotanto perustuu Nesteen kehittämään NEXBTL-teknologiaan, jonka avulla voidaan valmistaa  dieseliä ja muita uusiutuvia tuotteita lähes mistä tahansa jäterasvasta tai kasviöljystä. Yhtiö kertoo valmistavansa uutta polttoainetta yli 10 raaka-aineesta ja tekevänsä kehitystyötä laajentaakseen valikoimaa edelleen.

Nesteeen näkemyksen mukaan uusiutuvalla dieselillä voidaan saavuttaa merkittävästi pienemmät kasvihuonekaasupäästöt polttoaineen koko elinkaaren aikana perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna. Uuden tuotteen eduista yhtiö kertoo muun muassa kyseisen polttoaineen kampanjasivustolla.

Neste korostaa, että uusiutuvan dieselin käyttö ei vaadi mitään muutoksia ajoneuvoihin. Se on täysin yhteensopiva nykyisten diesellaatujen kanssa eli sitä voidaan lisätä polttoainesäiliöön, vaikka säiliössä olisi vielä perinteistä dieseliä jäljellä.

Nesteen oman näkemyksen mukaan uusi polttoainetuote on ominaisuuksiltaan parempaa tai vähintään yhtä hyvää kuin maailman parhaat fossiiliset dieselit, mutta huomattavasti vähemmän ympäristöä kuormittavaa. Sen luvataan palavan puhtaammin, vähentävän moottorin melua sekä laskevan lähipäästöjä. Puolueetonta vertailututkimusta aiheesta ei ainakaan toistaiseksi ole käytettävissä.

Lähde ja kuvitus: Neste

* Nesteen toteuttamaan kyselyyn vastasi 295 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä (otos 1 960, vastausprosentti 15 %) 4.-11.11.2016 välisenä aikana.

Luetuimmat