23.2.2022

Nimi muutettu: Mazda Navajo oli 30 vuotta sitten Mazdan ensimmäinen SUV, ja se muistuttaa toisenlaisista ajoista

Mazda Navajo

Automallina Mazda Navajo oli logonvaihtoa puhtaimmillaan. Toisenlaisilla ajoilla voidaan tässä tapauksessa viitata sekä sekä Mazdan teknologiseen kotiin että yleiseen mielipideilmapiiriin.

Automallina Navajo on todellakin aika nopeasti esitelty. Kerrontahan pitää aloittaa Ford Explorerista, jonka tarina alkaa ensimmäisen polven myötä vuodesta 1991. Tämä Broncon seuraaja oli Fordin ihka ensimmäinen neliovinen SUV, ja ilman muuta yksi perhemaasturi-käsitteen peruskivistä, ja yksi USA:n yleisimmistä poliisiautomalleista. Kuoren alta löytyi ensimmäisen polven Ranger ja 4-litrainen V6.

Mazda maistoi maasturikakkua todellakin ensimmäisen kerran siinä muodossa, että se brändäsi Explorerin omalle nimelleen. Jos Explorerin sai kolmi- ja viisiovisena, tuli Navajo vuonna 1991 tarjolle ainoastaan kolmiovisena mallina ja kahdella varustetasolla. Muutoin erot Exploreriin olivat kosmeettisia. Käsivalintainen vaihtoehto vaihteistoon tosin tuli Mazdalta, mutta se lainattiin puolestaan Fordiin.

Mazda Navajo

Mazda Navajo oli myynnissä ainoastaan kolmen vuoden ajan. Se ei käynyt kaupaksi ollenkaan luokkakärki Explorerin tapaan, ja onkin jäänyt harvinaisuudeksi. Syynä kehnolle myyntimenestykselle oli mahdollisesti Mazdan tuntemattomuus suv-luokassa. Fordille sama ilmiö olisi täten toiminut toisin päin. Joka tapauksessa Mazda Navajo ehti voittaa Motor Trend -lehden Truck of the Year -palkinnon Yhdysvalloissa.

Moottori julkaisi tätä ennen katsauksen Mazdan nykyisen – ja ihan oman – muotoilu- ja teknologiasukupolven ensimmäisiin kymmeneen vuoteen. Navajo edusti Mazdalla karkeasti vuodesta 1979 vuoteen 2012 kestänyttä aikaa, jolloin japanilaisvalmistaja oli teknologisesti sidoksissa Fordiin. Tämä näkyi myös lukuisina logonvaihtoina merkkien välillä vuosien varrella. Suhteellisen pitkä matka on siis tultu Navajon ajoista näihin päiviin.

Mazda Tribute
Navajon tarina jatkui tavallaan aina vuoteen 2011 asti, sillä siihen asti valmistettu Tribute oli Ford Escapesta kloonattu Mazda. Kuvassa vuosimallin 2008 Tribute Hybrid.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nimivalinta ei purisi nykypäivänä

Amerikkalaisilla autonvalmistajilla ja muillakin kulkuvälineteollisuuden toimijoilla oli pitkään nimistössään Amerikan alkuperäiskansoilta lainattuja nimiä. Automaailmassa näistä ainoat 2020-luvulle saakka selvinneet esimerkit ovat Jeep Cherokee ja Grand Cherokee, joista jälkimmäinen siirtyi edelleen tällä nimellä viidenteen sukupolveensa, vaikka nimivalinta voisi esimerkiksi Cherokeiden päällikön mielestä olla joku toinenkin.

Nykyisenlaisessa mielipideilmastossa ei todennäköisesti nähdä enää miltään alkuperäiskansoilta lainattujen nimien käyttöä missään tuotteistamisessa. Vaikka muun muassa Mazda Navajon nimivalinnan taustalla on takuuvarmasti kunnianosoitus tätä kansaa kohtaan, jää malli historiaan myös nimensä puolesta vahvasti oman aikansa tuotteena.

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Autoweek, Autocar Kuvat: Mazda

Lisää aiheesta

Luetuimmat