21.10.2022

Ohitus ei oikeuta ajamaan ylinopeutta, jota moni ajaa

Traktorin ohitus

71 prosenttia henkilöautoa ajavista sanoo ajavansa ylinopeutta ainakin joskus ohittaessaan raskaan ajoneuvon, käy ilmi Liikenneturvan kyselytutkimuksesta.

Ohittamiseen maantiellä on valittava oikea aika ja sopiva paikka. Ohittaminen ei anna erillislupaa sääntöjen rikkomiselle tai ylinopeudelle, muistuttaa Liikenneturva. Moni autoilija kuitenkin kertoo ajavasta ajoittain ylinopeutta ohitustilanteissa.

Liikenneturvan kyselytutkimuksesta käy ilmi, että 71 prosenttia henkilöautoa ajavista sanoo ajavansa ylinopeutta ainakin joskus ohittaessaan raskaan ajoneuvon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastuu on ohittajalla

Vastuu ohittamisen turvallisuudesta on aina ohittamaan lähtevän ajoneuvon kuljettajalla. Ohitustarve on harkittava tilannekohtaisesti.

Liikenneturva selvitti suomalaisten autoilijoiden mielipiteitä ohittamiseen liittyen asiasta kesällä 2022.

Kyselytutkimuksen tulosten perusteella maantiellä 80 km/h nopeusrajoitusalueella jopa 71 prosenttia sanoo ajavansa ylinopeutta ainakin joskus ohittaessaan raskaan ajoneuvon. Lisäksi noin joka seitsemäs kertoo pyrkivänsä ohittamaan ainakin joskus raskaan yhdistelmän mahdollisimman nopeasti, vaikka näkemä on heikko tai paikassa on sulkuviivoin osoitettu ohittamiskielto.

Vastaajien enemmistö, 57 prosenttia, vakuuttaa, ettei ole koskaan ohittanut rekkaa sulkuviivoin merkityllä alueella tai näkemäesteen kohdalla.

– Vastauksista paistaa kiire. Jos ohittaminen vaatii lähtökohtaisesti ylinopeutta, kannattaa miettiä onko ohittamiselle ylipäätään tarvetta, Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo pohtii.

Ajonopeus mukautuu maaston mukaan

Ohittamisella saavutettu ajansäästö on lyhyemmillä matkoilla usein luultua vähäisempi.

– Uusissa kuorma-autoissa on yleistynyt adaptiiviset vakionopeussäätimet. Ne tuntevat tulevan maaston ja mukauttavat ajonopeutta sen mukaan. Tämä tarkoittaa, että autot hiljentävät tietoisesti nopeutta ylämäkien loppuosilla ja keräävät sitten vauhtia ns. ilmaiseksi alamäen puolella. Tämä toiminto saa kuorma-auton ajonopeuden vaeltamaan totuttua enemmän ja tämä on taas saanut aikaan kasvanutta ohitustarvetta osassa autoilijoita, Rahtarit ry:n asiantuntija Timo Kima vahvistaa.

Unohtuuko turvaväli ohittamisen jälkeen?

Ohituksen jälkeen omalle kaistalle palatessaan on jätettävä kunnollinen turvaväli myös ohitettavaan. Ajoneuvoyhdistelmien kasvaneet pituudet (HCT-yhdistelmät) ovat saaneet aikaan sen, että ohittaminen vaatii entistäkin enemmän vapaata tien osaa.

Ohituksissa on olennaista ottaa muut tienkäyttäjät huomioon huolehtimalla riittävästä turvavälistä myös sivusuunnassa.

Suurin osa, 75 prosenttia, vastaajista kertoo pitävänsä yleensä reilua turvaväliä edellä ajavaan yhdistelmäajoneuvoon, jos ohittaminen ei onnistu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Läheltä piti yhä useammin

Rahtarit ry:n asiantuntija tuo esiin, että erilaisten läheltä piti -tilanteiden määrä on kasvanut.

– Palaaminen omalle ajokaistalle joudutaan tekemään liian aikaisin ja silloin turvaväli raskaan ajoneuvon edessä jää olemattomaksi. Jos tällaisessa tilanteessa tapahtuu jotain odottamatonta, niin onnettomuuden vaara on ilmeinen. Pahimmassa tapauksessa kuorma- tai linja-auton hätäjarrujärjestelmä aktivoituu ja tekee voimakkaan jarrutuksen. Tämä on myös työturvallisuusasia raskaan liikenteen kuljettajille, Kima korostaa.

Näillä vinkein ohi isoista ajoneuvoyhdistelmistä

  • Harkitse ohitustarve aina ennen päätöstä lähteä ohittamaan
  • Varmista, että sekä edessä että takana oleva tieosuus on tyhjä ja näkyvyys erinomainen riittävän pitkältä matkalta
  • Huomioi PITKÄ kilpi ohitettavassa yhdistelmässä. Ohittaminen vaatii totuttua enemmän vapaata tien osaa
  • Aloita ohittaminen riittävän etäältä ohitettavasta
  • Näytä suuntamerkkiä lähtiessäsi ohittamaan ja omalle kaistalle palatessasi
  • Varmista turvaväli ohitettavaan ajoneuvoon
  • Palaa omalle kaistalle aikaisintaan, kun näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan

Lähde: Liikenneturva Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat