24.7.2021

Outo järjestys – ensin kuusi maailmanmestaruutta, sitten ajokortti

Jonathan Rea ajokortti moottoripyörä maailmanmestari

Ratamoottoripyöräilyn Superbike-luokassa kilpaileva Jonathan Rea voitti kuusi maailmanmestaruutta ennen kuin ehti suorittaa moottoripyörän ajamiseen oikeuttavan ajokortin.

Pohjois-Irlannista kotoisin oleva 34-vuotias Jonathan Rea on ratamoottoripyöräilyn Superbike-luokan kaikkien aikojen menestynein kuljettaja. Hallitseva maailmanmestari on kuudella mestaruudellaan ohittanut jo selvästi lajilegendoiksi kohonneet Carl ”Foggy” Fogartyn ja Troy Baylissin. Britti Fogartylla on neljä mestaruutta ja aussi Baylissilla kolme. Kaikki mestaruutensa Kawasakilla voittanut Rea jatkaa edelleen samalla merkillä tavoitellen siis tänä vuonna jo seitsemättä mestaruuttaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkäaikaisen haaveen toteutus

Koronan muokkaama kilpailukalenteri mahdollisti Jonathan Realle pitkäaikaisen haaveensa toteuttamisen, ja hän suoritti äskettäin moottoripyörän ajamiseen oikeuttavan ajokortin. Moto Trainingin Stephen Millsin yksityisopetuksessa ollut Rea selvitti sekä teoria- että ajokokeen ensimmäisillä yrityksillään. Ajokkina hänellä oli ajoharjoittelussakin Kawasaki, mutta MM-sarjan lähes 250-hevosvoimaista ZX-10RR-mallia selvästi pienitehoisempi Z 650. Sen tehoksi valmistaja ilmoittaa 68 hevosvoimaa.

Rea sanoo yleisellä tiellä ajamisen olevan jopa hankalampaa kuin rata-ajon, sillä ympäristö ei ole yhtä hyvin hallinnassa. Hän sanoo myös oppineensa ajokoulutuksessa uusia taitoja ja ajotekniikoita. Lisäksi Rea sanoo olevansa omasta mielestään moottoripyöräkortin suorittamisen jälkeen parempi myös autoilijana, kun kaikki ajamiseen liittyvä tekeminen muuttui tietoisemmaksi.

Jonathan Rea ajokortti moottoripyörä maailmanmestari

Muita ajokortittomia maailmanmestareita?

Ajokortitta kilpaileminen ratamoottoripyöräilyn korkeimmalla tasolla on täysin mahdollista, sillä suljetuilla radoilla ajaminen ei vaadi ajokorttia. Melko harvinaista se kuitenkin on, että lajin kuusinkertaisella maailmanmestarilla ei ole siviilimoottoripyörää eikä tähän mennessä ole ollut myöskään ajo-oikeutta yleisillä teillä.

Ralliautoilussa vastaava ei onnistuisi, sillä erikoiskokeiden väliset yleisillä teillä ajettavat siirtymät edellyttävät ajokorttia. Sen sijaan Formula Ykkösissä olisi teoriassa mahdollista, että Lewis Hamilton olisi voinut kilpailla ja voittaa kaikki tähänastiset mestaruutensa ilman, että hänellä olisi ajokorttia.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Kawasaki

Luetuimmat