11.12.2015

Päivän kuva: Ahvenanmaan valokuvauksellisin museo

Ahvenanmaan valokuvausmuseo on pieni, mutta sillä on paljon annettavaa.

Ahvenanmaa tarjoaa yllättäviä helmiä. Yksi sellainen on ehdottomasti valokuvausmuseo. Kooltaan pieni, mutta kokoelmaltaan mittava ja Pohjolan kattavin alallaan. Vitriinien kätköistä löytyy yhdellä vilkaisulla arktisten naparetkien kuvauskalustoa ja seikkaperäinen kertomus kuun valloituksen tallentaneen kamerakaluston kehityksestä. Ahvenanmaan valokuvausmuseon tarinat heräävät parhaiten eloon museonjohtaja Olle Strömbergin kertomina, sillä isäntä on valokuvausalan tietopankki, entinen surmanajaja ja nykyinen klovni.

Kameroita on joka lajia. On perus-, polaroid-, vedenalais-, röntgen-, silmä-, endoskooppi-, mikroskooppi-, kertakäyttö- , filmi-, video- ja digitaalikameroita – ja pieniä vakoojakameroita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailman ensimmäinen

Keräilijänsä silmäterä on Kodak vuodelta 1896 – maailman ensimmäinen rullafilmikamera. Lasin takana on myös Arriflex, Ruotsin television ensimmäinen tv-kamera.

Hasselblad Svea -mallilla on kiinnostava tarina, sillä kyseinen kamera oli mukana norjalaisen naparetkeilijä Fridtjof Nansenin retkellä vuosina 1893–96.

Kenties kiinnostavin museohuomen on aito valokuvausliike 1920-luvulta puisine hyllyineen, myyntitiskeineen ja kassakoneineen.

Teksti Marko Jokela, kuva Antti Hentinen

Luetuimmat