23.4.2021

Päivän kuva: kevät tulee ja lumet sulaa – hankien alta paljastuu paljon sinne kuulumatonta roinaa

kevät roskat

Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään! Kevät tekee tuloaan, mutta sulaneiden lumikinosten alta voi paljastua myös ikäviä yllätyksiä.

Kevät on monelle vuoden parasta aikaa: kelit alkavat lämpiämään, lumet sulavat, päivät pitenevät ja kesälomat lähestyy. Myös harrasteajoneuvoja kaivellaan tallien perukoilta, oli kyse sitten moottoripyörästä, veneestä, kesäautosta tai vaikka harrastetraktorista.

Kinosten alta paljastuu kuitenkin joka vuosi karu totuus ihmisten välinpitämättömyydestä: erilaista jätettä on kasoittain teiden pientareilla. Esimerkiksi noin vuosi sitten kulutustavaraksi muodostuneita kasvomaskeja näkyy pitkin pitäjää päivittäin.

Huhtikuisella lenkillä koiran kanssa silmään pisti myös massasta poikkeavaa romua. Kävelytien reunalta erottui jo kaukaa jonkinlainen pyöreä metallikappale, joka vaikutti aluksi jarrulevyltä. Lähempänä romua paljastui ettei se ollutkaan jarrulevy, mutta viheriöllä tämänkään valukappaleen paikka ei totisesti ole.

kevät roskat

Muutaman sadan metrin päästä ojassa lojuikin jo vanha auton rengas, siis kokonainen vanteen ja kumin yhdistelmä. Samassa kohtaa rohjotti vuotta aiemmin lähes täysimittainen auton pakoputki, liekkö auton loputkin osat ripoteltuna jonnekin lähimaastoon?

Niin tai näin, minkään roskan paikka ei ole taajamien nurmialueilla, maanteiden pientareilla tai lähimetsässä – ei vaikka omistaisit itse metsän. Jätteistä ja erilaisesta romuraudasta eroon pääsemisestä on tehty nykyään useimmilla paikkakunnilla erittäin helppoa. Esimerkiksi tässä kaupungissa mistä romut löytyivät saa viedä aimo kuorman romua jätelaitokselle vain kymmenen euron hintaan. Joillain paikkakunnilla vastaavia palveluita on tarjolla jopa ilmaiseksi.

Otetaan siis jokainen itseämme niskasta kiinni, eikä jätetä roskiamme lojumaan. Ympäristön lisäksi romuista kärsii myös yleinen viihtyvyys – erinäiset törkykasat eivät varmasti kaunista kenenkään mielestä maisemaa.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

a:3:{i:0;s:5:"90894";i:1;s:5:"32160";i:2;s:5:"11285";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy