31.10.2017

Päivän kuva: Suomen suurin sänkipellolla

Valtra T234D

Moottorissa koeajetaan harvoin mitään näin isoa.

Iskutilavuus 7,4 litraa, teho 220 hevosvoimaa, vääntömomentti 900 newtonmetriä… Kun suurin Suomessa valmistettava traktori eli Valtra T234D avaa kitansa, henkilöautoilijaa hirvittää.

Etenkin, kun pian on koeajon vuoro: ydinkysymys kuuluukin, saako maallikko nykyaikaisen työkoneen lainkaan liikkeelle.

Vaikka Valtra kuuluu nykyään kansainväliseen Agco-konserniin, sen tekemät traktorit ovat edelleen supisuomalaisia. Esimerkiksi moottorit tulevat Linnavuoren tehtaalta Nokialta, ja niitä käytetään myös konsernin muissa traktorimerkeissä.

Kuten kuvasta näkyy, traktorin isoista ulkomitoista huolimatta tila on konehuoneessakin kortilla. Osittain tähän vaikuttaa traktorin suurin sallittu leveys, 2,55 metriä, ja traktoriala on muutenkin varsin tarkkaan säädeltyä melu- ja päästönormeineen.

Mitä tulee moottorivalikoimaan, siinä riittää valinnan varaa. Jo pelkästään T-sarjassa käytetään joko 6,6- tai 7,4-litraista kuusisylinteristä dieselmoottoria kaikkiaan seitsemässä eri teholuokassa (170–271 hv). Osa näistä on vielä saatavana erityisenä Ecopower-mallina, missä kierrokset voi laskea ajon aikana taloudellisemmalle tasolle.

Kun tähän yhdistetään neljä voimansiirtovaihtoehtoa, joihin on saatavana pidemmällä kokonaisvälityksellä varustettu ekovoimansiirto sekä lukuisat voimanoton nopeusvaihtoehdot ja lisävarusteet, valikoima vain kertautuu. Jo pelkästään oikeaan traktoriin osuminen kysyykin asiakkaalta todellista ammattitaitoa.

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat